Happy Towels is biologisch ♥♥♥
Jeej! Sinds kort zit er geen draadje regulier katoen meer in een katoenen hamamdoek van Happy Towels. Alle hamamdoeken die we via BOL.COM verkopen zijn geweven van 100% biologisch katoen. Daar zijn we trots op.
Je weet natuurlijk al lang dat het telen van katoen erg vervuilend is. Want katoenvelden worden volgespoten met giftige chemicaliën, zoals pesticiden en insecticiden.
Happy Towels doet daar niet meer aan mee.
Nu zou je kunnen zeggen: Hoe weet je zeker dat het écht biologisch is?
Iedereen kan wel beweren dat iets uit biologische materialen bestaat. Om het te bewijzen moet het een keurmerk hebben.
Eh.. keurmerk?
Een keurmerk wordt verleend door internationale certificeringsbedrijven. Die hebben inspecteurs in bijna alle landen.
Eigenlijk controleren ze twee dingen. Of het echt van biologisch katoen gemaakt is, en of de wever er niet stiekem af en toe een klos “vuil katoen” doorheen gooit. Want vuil katoen is veel goedkoper dan biologisch katoen.
Om dat te controleren gaan er een paar keer per jaar inspecteurs langs bij de weverij. Hun controle bestaat uit een eenvoudige rekensom: De hoeveelheid ingekocht biologisch garen op de inkoopfactuur, moet gelijk zijn aan de voorraad, plus de al geweven hamamdoeken die bij de wever liggen, plus de hoeveelheid die al naar Nederland is verzonden.
Berekening-certificeringsinspecteurs:
Als er veel meer hamamdoeken zijn gemaakt dan mogelijk is op basis van de inkoopfactuur van het garen, klopt er iets niet. Als er iets niet klopt, wordt het keurmerk ingetrokken. Logisch toch?
Dus het keurmerk bewijst dat het biologisch is.
Ook in Nederland wordt de voorraad hamamdoeken gecontroleerd. Nu door inspecteurs van het Nederlandse filiaal van het certificeringsbedrijf. Ook hier geldt dat er iets niet klopt als er meer hamamdoeken op de plank liggen en verkocht zijn dan er zijn door de wever zijn gemaakt.
Maar, kun je je afvragen. Wie zitten er achter al die keurmerken?
Bij biologische etenswaren zijn dat overheden. De Europese Unie heeft er wetgeving over gemaakt. Maar met textiel bemoeien overheden zich niet.
Biologische keurmerken in de textiel worden door bedrijven uitgegeven. Vaak zitten daar grote kledingbedrijven achter. Iedereen kan er een keurmerk aanvragen. Dat deed ook Happy Towels. Na onze aanvraag ontvingen we een factuur. Op die factuur stond onder de streep een hoog bedrag. Echt een héél hoog bedrag…
Dat bedrag is alleen op te brengen voor grote bedrijven, die honderdduizend producten maken. Niet voor kleine familiebedrijven zoals waar de Happy Towels gemaakt worden.
Een biologisch keurmerk is helaas onbereikbaar voor een kleine familieweverij
Dat is jammer, want je zou willen dat alle bedrijven kunnen overstappen naar biologisch. Groot én klein.
Maar eigenlijk gaat het niet om het keurmerk. Het gaat erom dat Happy Towels aantoont dat er echt biologisch katoen in zit. En dat kan ook op andere manieren. Zo zet Happy Towels de aankoopbon van het biologisch katoen op de website. Dan kan iedereen het controleren, zonder dat een stempel van een certificeringsbedrijf nodig is. De naam Happy Towels staat er niet op, maar wel de naam van de weverij van Metin, ÖDEL PESTAMALEVI (klik op de afbeelding om de factuur te bekijken).
Happy Towels is het niet eens met de hoge kosten voor biologische certificering
Happy Towels vindt dat ook kleine weverijen biologisch moeten kunnen worden. Daarom hebben we ons eigen keurmerk: Proudly Uncertified Organic Cotton.
Iedereen mag dit keurmerk gebruiken. De enige voorwaarde is dat je transparant bent over de inkoop van je biologisch garen.