Stop je schuldig te voelen: zó reis je eindelijk groen

Houtskoolovens Oeganda

Elke keer als ik in het vliegtuig stap, voel ik me ’n beetje schuldig. Waarom? Omdat vliegtuigen erg vervuilend zijn, vooral door de hoge CO2-uitstoot.
 
Sinds kort weet ik dat er manieren zijn om CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren. Daar ben ik superblij mee!
 

Achteraf kende ik ‘m allang: de organisatie GreenSeat

Als ik een vliegticket koop, om bijvoorbeeld naar mijn wever in Turkije te gaan, krijg ik bij het afrekenen de optie: compenseer je CO2-uitstoot.
 
Al die tijd had ik geen idee wat dat betekende, tot enkele weken geleden.
 
Ik loop door een drukke winkelstraat in Den Haag, als m’n mobiel overgaat. Een stem, ze zegt dat ze Manon heet, vraagt of ik hamamdoeken wil leveren aan [onverstaanbaar].
 
Ik vraag: Sorry, ik heb je bedrijfsnaam niet goed verstaan. Green Sheet? Cream Seeds? We spreken af later opnieuw te bellen.
 
De volgende dag spreek ik Manon weer. Ze legt me de werking van GreenSeat (zo heet ’t) uit.
 
Ik word steeds enthousiaster.
 
Om de naamsbekendheid van GreenSeat te vergroten en duurzaam reizen op de kaart te zetten, wil GreenSeat hamamdoeken van Happy Towels weggeven via Facebook. En wel via een Share Like & Win-actie.
 
Daar voel ik wel voor.
 
logo-greenseat
Een paar weken later neemt Manon opnieuw contact op. Ze vertelt dat de actie succesvol was en dat er nóg een actie volgt.
 
Daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee.
 
Nu wil ik wel eens precies weten hoe de CO2-compensatie werkt.
 
Manon vertelt:
Je CO2-uitstoot wordt berekend op basis van de vliegafstand. Bij de online aankoop van je vliegticket kom je bij bij aangesloten reisorganisaties bij het afrekenen deze optie tegen.
 
Vlieg groener compenseer mijn CO2 met GreenSeat
 
Ik vraag hoe het compenseren dan precies gaat. Ze legt uit dat er drie projecten zijn, waarmee dat wordt gedaan:
 

Windenergie in India

Elektriciteit in Zuid India wordt opgewekt door vervuilende energiecentrales. Door windmolens te bouwen, wordt er veel uitstoot voorkomen.
 
De uitstoot van CO2 door reizen draagt bij aan klimaatverandering. Door windmolens in Zuid India mogelijk te maken, zorg je dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet verder stijgt.
 

Biogas voor boerenbedrijven in Cambodja

Een groot deel van de bevolking van Cambodja heeft geen gas en elektriciteit. Door de plaatsing van biovergisters (kleinschalige biogasmachines) maken nu meer dan tienduizend boerenfamilies gebruik van biogas dat afkomstig is van de uitwerpselen van hun eigen koeien en varkens. En vaak krijgen de families ook eindelijk een echt toilet, dat wordt aangesloten op de vergister.
 
Deze gezinnen kookten voorheen gewoon met hout. Koken met hout is duur, ongezond, tijdrovend en slecht voor het milieu. Alleen al door het gebruik van één biovergister gedurende tien jaar, worden er 270 honderden bomen gespaard en wordt er ongeveer 48 ton CO2-uitstoot voorkomen.
 

Houtskoolovens in Oeganda

In Oeganda kookt ongeveer 94% van de huishoudens op het platteland op open vuur. Dit leidt tot veel ontbossing en gezondheidsklachten. Door ontbossing houdt de bodem minder goed water vast en erodeert, met alle negatieve gevolgen voor de landbouw en het klimaat.
 
Families besteden soms zes uur per dag aan het verzamelen van brandhout. Het zoeken van hout gaat ten koste van andere huishoudelijke bezigheden, werk buitenshuis of aandacht voor de kinderen. Kinderen moeten regelmatig helpen in het huishouden, terwijl ze eigenlijk naar school horen te gaan.
 
In samenwerking met de lokale bevolking zijn daarom efficiënte houtskoolovens ontwikkeld. Deze ovens worden geproduceerd in Oeganda en verkocht door het hele land. Elke houtskooloven bespaart 390 kilogram houtskool per jaar. Dit voorkomt ontbossing, waarmee zo’n 2,8 ton CO2-uitstoot per jaar wordt vermeden.
 
Houtskoolovens Oeganda
 
De ovens gaan klimaatverandering tegen en verbeteren tegelijkertijd de situatie voor de lokale bevolking. Mensen hebben meer tijd voor andere huishoudelijke bezigheden, werk buitenshuis of aandacht voor de kinderen, en ze hebben minder lichamelijke klachten (rug, nek) door het dragen van hout.
 
De uitstoot van CO2 door jouw vliegreis draagt bij aan klimaatverandering. Maar doordat jij windenergie in Zuid-India, biogasovens in Cambodja en houtskoolovens in Oeganda mogelijk maakt, zorg je dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet verder stijgt.
 

Internationale standaarden

Om echt te kunnen spreken van het compenseren van de CO2-uitstoot is het belangrijk dat er bij het project gemeten wordt hoeveel CO2 er wordt voorkomen.
Dat meten wordt gedaan door jaarlijkse audits van de drie projecten. En elk jaar blijken ze opnieuw te voldoen aan de hoge eisen van het Verified Carbon Standard (VCS).
 
VCS logo

Nu ik dit weet, ga ik nooit meer vliegen zonder mijn CO2-uitstoot te compenseren!
 
Meer informatie: www.greenseat.nl
 
————————————-
 
Stiekem wil ik wel eens weten van Manon hoe ze bij Happy Towels terecht kwam. Ik vraag het haar. Haar antwoord:

We ontdekten Happy Towels eigenlijk heel toevallig, via Google. De beschrijvingen en blogs op de website spraken ons erg aan. Je beschrijft de hele keten van productie tot vervoer naar Nederland. Alles is heel transparant en daardoor betrouwbaar.
 

De voordelen van Happy Towels volgens Manon

Het duurzame materiaal bamboe, de korte lijnen met de wever, het goede doel, alles ademt positiviteit.
 
De hamamdoeken zelf zijn van hoge kwaliteit en handig omdat ze extra lang zijn.
 
Bovendien is Happy Towels een leuke naam voor een duurzame hamamdoek.
 
(Gelukkig kan Manon door de telefoon niet zien dat ik glim van trots, en niet zo’n beetje ook!)