Van Turkse liefde naar Happy Towels

Happy Towels worden geweven in Buldan… zo’n typisch Turks dorp met gele, witte en rode huizen.

In Buldan weven ze hamamdoeken. De familie van onze wever, Metin, doet dat al generaties lang. Op vrijwel dezelfde weefgetouwen als waarop vader, moeder, en opa en oma werkten.

Sinds kort heeft het bedrijfje een paar automatische weefmachines. Het is even wennen, maar ze weven véél sneller. Zo kan Metin de groeiende vraag beter aan. Want die komt allang niet meer alleen uit Istanbul, maar ook uit Griekenland en Italië.

Én van een kleine webwinkel in Nederland.

 

buldan, het dorp van de hamamdoeken
Metin en Cor van onderen kopie scaled

Het verhaal van Cor, degene achter Happy Towels

Mijn interesse in Turkije begon toen ik daar voor het eerst op vakantie ging. Na mijn zoveelste reis door dit land, besloot ik de taal te leren. Verliefd op het land én een vrouw, besloot ik er te gaan wonen. De liefde voor de Turkse vrouw hield geen stand, maar die voor het land wel.

Intussen woon ik weer in Nederland, maar ik bezoek Turkije zo vaak als ik kan. Omdat ik zo geniet van het land en zijn mensen, wil ik graag wat terug doen. In het bijzonder voor een wever van traditionele hamamdoeken, die ik enkele jaren geleden ontmoette. Hij heet Metin, spreekt geen woord over de grens, maar is altijd opgewekt en een echte vakman.

Samen met Metin probeer ik de hamamdoeken door te ontwikkelen zodat ze beter aansluiten bij de Nederlandse smaak en kwaliteit. Zo maakt hij ze extra lang (210 cm) zodat ze handiger zijn voor Nederlanders.

O ja, we hebben nu ook kleine gastendoekjes voor in huis. Daarmee breng je kleur in je keuken, wc, of badkamer.

Garen uit bamboe

Enkele jaren geleden begonnen we te experimenteren met bamboevezels. Daarvoor maakte hij alleen hamamdoeken van katoen. Op mijn verzoek mengt hij garen van bamboevezels erdoor.

Garen uit bamboe heeft veel voordelen. Het maakt de hamamdoeken veel zachter, en het vergroot ook het absorptievermogen.

Bamboe is een duurzame plant. Het groeit erg snel en behoeft weinig irrigatie. Katoen daarentegen heeft enorm veel water nodig. Honderden liters per kilo. En laat katoen nou net groeien in regio’s waar water schaars is! Dat geldt ook voor biologisch katoen.

Bamboestokken worden op een vergelijkbare wijze als bij het maken van papier tot vezels geweekt waarna er draden worden gesponnen.

Metin is derde generatie handdoekwever. Hij en zijn twee broers hebben het vak geleerd van hun moeder en hun opa. Ook de rest van de familie is nauw bij het bedrijf betrokken, zoals de hardwerkende dochter Nur-Selin.

Nur Selin bij weefgetouw