Misschien denk je dat het kiezen van een strandlaken simpel is. Kies gewoon een leuk ontwerp, met een betaalbare prijs en je bent klaar, toch? Ho, niet zo snel. Voor een zorgeloze strandvakantie heb je een strandlaken nodig die bij je lengte past, die niet klef aanvoelt of zandhopen verzamelt.
 

 1. Hoe is de absorptie?
 2. Strandlakens gebruik je meestal op twee manieren – om je na een duik in de golven mee je af te drogen, en als barrière tussen jezelf en het zand terwijl je in de zon ligt. Aan een nat strandlaken plakt zand als eh.… poep aan babybilletjes. (Sorry, is een voorbeeld uit mijn eigen leven.) Want als jij je benen net hebt ingesmeerd, is het laatste wat je wilt een zandkorst op je benen. Je hebt iets nodig dat snel droogt, dus ga voor een sneldrogend strandlaken van katoen- of bamboe-mix.
   

 3. Hoe zacht is hij?
 4. We hebben allemaal wel eens van

  die handdoeken gehad die voelen als schuurpapier. Goedkoop is prettig, maar niet als je er op uren ligt. Katoenen strandhanddoeken zijn het meest populair, en dat is niet zonder reden. Maar strandlakens van zacht bamboegaren raken steeds meer in trek.
   

 5. Is hij groot genoeg?
 6. Strandlakens zijn er in vele lengtes. Sommige winkels noemen een handdoek van ruim een meter al een strandlaken (ja echt!). Kies een strandlaken dat een stuk langer is dan jijzelf bent, dan pas je er helemaal op en is hij na krimp nog steeds lang genoeg.

   

  Op sommige strandlakens pas je alleen als je je knieën optrekt. Wil je dat écht?

   

 7. Strandlaken: dik of dun?
 8. Een strandlaken hoeft niet extra pluizig te zijn om comfortabel te zijn. Zoek een zachte stof die dun genoeg is om gemakkelijk compact op te vouwen. Zo kan je het in je strandtas stoppen zonder dat het veel ruimte inneemt. Bij een platgeweven strandlaken zal het makkelijker zijn om het zand eruit te schudden als je klaar bent om te vertrekken, doordat er geen lusjes zijn waar het zand in kan vastzitten (denk aan badstof!).
   

 9. Is hij betaalbaar?
 10. Een strandlaken mag je vakantiebudget natuurlijk niet opmaken. Bij alles onder € 20 zal je waarschijnlijk al na twee of drie reizen

  slijtage opmerken. Doe ’ns extravagant en koop een strandlaken waarvan je weet dat ’ie een paar jaar meegaat, zo niet langer. Een strandlaken van € 40 kost in de loop van een paar jaar minder dan drie van € 20.
   

 11. Is hij mooi?
 12. Oké, deze is een beetje lastig. Een strandlaken moet natuurlijk mooi zijn, of in ieder geval bij je huid- en haarkleur passen. Als je rood haar hebt en een bleke huid, is een roze strandlaken geen goed idee. Mocht je niet weten wat je staat, kies je voor donkerblauw of grijs.
   
  Maar het belangrijkste is om gewoon plezier te hebben bij het uitzoeken van je volgende strandlaken. Maak het onderdeel van je vakantievoorpret!

 

Is een Happy Towel misschien je ideale strandlaken?

strandlaken kopen 6 tips voordat je koopt
 
Mocht je toevallig ’n strandlaken nodig hebben…
 

pijl
Shoppen :)