Vroeger droomden we van het biokatoen-keurmerk GOTS

Tot voor kort hadden we hamamdoeken van 100% biologisch katoen. Dat leek ons the-right-thing-to-do. Alleen de certificering was niet te betalen voor een kleine weverij als die van Metin, dus deden we het maar zonder. Maar dromen van zo’n gaaf GOTS-keurmerk deden we.

GOTS leek ons de heilige graal.

Totdat we een grote Nederlandse producent van biologisch textiel tegenkwamen. Je weet wel – zo’n bedrijf dat paginagroot adverteert in de dagbladen. Die producent vertelde doodleuk dat ze alle voorraad laten invliegen, want dat is lekker snel. En dat mag gewoon van GOTS.

Later sprak ik iemand die voor een certificeringsbedrijf van GOTS had gewerkt. Ik vroeg hoe het nou gaat, zo’n inspectie. Ze vertelde dat de meeste inspecties gewoon op afspraak zijn. Toen ik opmerkte dat de producent dan alle tijd heeft om illegale zaken te verbergen en katoenplukkende kinderen naar huis te sturen, knikte ze.

Om tal van redenen is Happy Towels gestopt met biokatoen, maar daarover een andere keer meer.

Weet dat wij niet zeggen dat we duurzaam zijn. Wij zouden niet durven. Wel proberen we alle delen van de productieketen in kaart te brengen, en steeds uit te pluizen wat beter kan.

Stapje voor stapje.

Dat is het eerlijke antwoord.

In dat kader verwacht ik in de loop van 2023 nieuws over een doorbraak te kunnen brengen. Dus hou de site in de gaten.