Vroeger droomden we van het biokatoen-keurmerk GOTS

Tot voor kort hadden we hamamdoeken van 100% biologisch katoen. Dat leek ons the-right-thing-to-do. Alleen de certificering was niet te betalen voor een kleine weverij als die van Metin, dus deden we het maar zonder. Maar dromen van zo’n gaaf GOTS-keurmerk deden we.

GOTS leek ons de heilige graal.

Totdat we een grote Nederlandse producent van biologisch textiel tegenkwamen. Je weet wel – zo’n bedrijf dat paginagroot adverteert in de dagbladen. Die producent vertelde doodleuk dat ze alle voorraad laten invliegen, want dat is lekker snel. En dat mag gewoon van GOTS.

Later sprak ik iemand die voor een certificeringsbedrijf van GOTS had gewerkt. Ik vroeg hoe het nou gaat, zo’n inspectie. Ze vertelde dat de meeste inspecties gewoon op afspraak zijn. Toen ik opmerkte dat de producent dan alle tijd heeft om illegale zaken te verbergen en katoenplukkende kinderen naar huis te sturen, knikte ze.

Om tal van redenen is Happy Towels gestopt met biokatoen, maar daarover een andere keer meer.

Weet dat wij niet zeggen dat we duurzaam zijn. Wij zouden niet durven. Wel proberen we alle delen van de productieketen in kaart te brengen, en steeds uit te pluizen wat beter kan.

Stapje voor stapje.

Dat is het eerlijke antwoord.

In 2024 zijn we gestart met het gebruik van garen gemaakt van TENCEL™ Lyocell-vezels. Deze vezels worden gewonnen uit hout afkomstig uit gecontroleerde of gecertificeerde bossen. De productie vindt plaats in een gesloten proces waarbij 99,8% van het solvent wordt teruggewonnen, wat zorgt voor minimaal verlies. Dankzij deze combinatie beschouwen we dit als het meest duurzame materiaal dat beschikbaar is. Bovendien is het van nature zacht en kleurvast.

TENCEL™ is een merk van de Oostenrijkse onderneming Lenzing AG.