Cadeau voor een backpacker

Op zoek naar een cadeau voor iemand die gaat backpacken? Lees dan verder. Ik (Cor van Happy Towels) sprak met Evianne, die na haar wereldreis door Zuid-Amerika aanstekelijk enthousiast was over haar Happy Towel. Zó aanstekelijk dat ik 't heb opgeschreven. Eindelijk kon ik 's ochtends douchen Ik wist niet wat een hamamdoek [...]

Lees verder
Hamamdoek kopen? 6 tips om jouw ideale hamamdoek te kiezen

Of je een fashion-statement wilt maken, of je zoekt een cadeautje voor jezelf, het vinden van de juiste hamamdoek kan best lastig zijn. Met deze tips kun je een hamamdoek kopen waar je járen plezier van hebt. [...]

Lees verder
Het hoofd-voeten-dilemma (en de oplossing!)

Ken je dat? Je komt aan op het strand. Je zoekt een plekje en je spreidt je hamamdoek zorgvuldig uit. Maar zodra je ontspannen wilt gaan liggen, blijkt je handdoek nét te kort. Het is toch echt het grootste badlaken uit je kast, maar je past er onmogelijk met je [...]

Lees verder
De moeder van Metin spreekt vrijuit

Het verfprocédé was zó geheim dat we doeken ophingen tegen inkijk. Zo konden de buren niet zien waarvan we de verfstoffen maakten. De hamamdoeken van Happy Towels worden geweven in een familiebedrijf. Al 100 jaar. Dat had Metin me zelf verteld. De laatste keer dat ik de familie bezoek, spreek ik met zijn [...]

Lees verder
Hoe goed ís ons Goede Doel nou eigenlijk? De eerlijke antwoorden

Happy Towels Happy Towels steunt een Goed Doel. Dat kan omdat Happy Towels bespaart op dure tussenhandelaren. Dat scheelt mooi een hoop geld. Per verkochte hamamdoek schenken we aan een lokaal project in Turkije. Dit project heet: ‘Papa laat me naar school gaan’ ). Zoals alle goede doelen heeft dit Goede Doel [...]

Lees verder
Hamamdoek wassen? Met deze tips hou je hem mooi

Regelmatig krijg ik vragen over hoe je het beste een hamamdoek wassen kunt. Daarom geef ik 11 praktische tips over hamamdoek wassen, waarmee je ‘m jarenlang mooi houdt. Tip 1: twaalf uur weken voor eerste gebruik Het is aan te raden je hamamdoek vóór eerste gebruik twaalf uur te laten weken in [...]

Lees verder
Fouta of hamam handdoek? Wat is het verschil?

Veel webwinkels verkopen fouta‘s. Fouta’s lijken opvallend veel op hamamdoeken (of is het nou hamam handdoeken?) Anderen noemen ze pestemal of peshtamal. Is het allemaal hetzelfde? Of is een fouta iets anders dan een hammam handdoek? Nog niet zo lang geleden begreep ik er óók niet veel van. [...]

Lees verder
Het opwindende verhaal van hamamdoeken van upcycled garen

Heb je wel eens gehoord van ‘upcyclen’? Qua duurzaam is het hélémaal het einde, heb ik gehoord. Met trots kan ik zeggen dat wij sinds kort hamamdoeken van upcycled garen hebben. Dit was een intrigerend idee van wever Metin uit Turkije, met wie ik al tien jaar samenwerk. Een mooiere wereld Mijn [...]

Lees verder
Hoe schrijf je dat nou: hammamdoek, hamandoek of tóch hamam handdoek?

Dit is niet persé een blog bedoeld voor taalpuristen. Nou ja, misschien toch wel. Dan ben ik er één. Toen ik pas begon, had ik het over ‘hamam handdoeken’. Mijn website stond vol met die term. Een paar maanden later ontdekte ik dat niemand mijn webwinkeltje bezocht. De enige bezoekers waren [...]

Lees verder
Eindelijk! De nieuwe collectie is in aantocht

Bijna gaat ’t mis. De vrachtwagen met de nieuwe Happy Towels wordt tegengehouden bij de Nederlandse grens. Een douane-beambte bekijkt de papieren, en beweert dat de vrachtwagen trainingspakken vervoert. Trainingspakken? Voor Happy Towels?? De wever van Happy Towels (Metin heet hij) heeft maandenlang geweven. Nieuwe kleuren, nieuwe dessins, nieuwe materialen. Als alle [...]

Lees verder
6 tips voor reizen met alleen handbagage

Jarenlang ging ik op vakantie met een zware koffer. Dat heeft nadelen. Tegenwoordig moet je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen bijbetalen voor ruimbagage. Heen én terug. En is het vliegtuig eindelijk geland, dan moet je bij de bagageband eindeloos op je koffer wachten. Soms wel een uur. Dat uur gaat af van [...]

Lees verder
Wakker worden in de natuur: is een badjas eigenlijk onmisbaar bij kamperen?

Wakker worden met vogelgeluiden, het geritsel van bladeren of gekabbel van een rivier. Dáár kan ik echt naar uitkijken. He-le-maal niets hoeven. Geen vergaderingen, memo’s, e-mails of andere verplichtingen. En vooral géén wekker. [...]

Lees verder
Plechtige Turkse onderscheiding voor Happy Towels

Zoals je weet, steunt Happy Towels een goed doel: studiebeurzen voor arme meisjes in West Turkije. Een deel van de opbrengst van Happy Towels gaat daar naartoe. Want vaak gaan meisjes daar op hun 14e van school. Omdat hun ouders arm zijn. Ook hebben veel ouders traditionele ideeën over de toekomst [...]

Lees verder
8 dingen die ze je niet vertellen over katoen

Waarschuwing: nadat je dit hebt gelezen, loop je de kans dat je je kleding beschadigt – gewoon uit nieuwsgierigheid.   (Dat is mij al meerdere keren overkomen.)   Deze blog ‘ontrafelt’ de geheimen van katoengaren. Sinds ik dit allemaal weet, trek ik overal draadjes uit. En nu heb ik overal [...]

Lees verder
Droog je je af met een echte handdoek of met een eh…?

We gebruiken allemaal geweven stoffen: de zachte handdoek waarmee je je afdroogt, de waterdichte jas die je aantrekt bij slecht weer, of het lange gordijn dat golft in de wind. Allemaal geweven. En soms hebben ze een bijzonder weefpatroon.   Maar sinds ik erop let zie ik steeds minder mooie patronen. Ik [...]

Lees verder
Onze wever vertelt: “Er zijn nog een paar familieweverijen over”

Ik woon mij leven lang in Buldan, een groen dorp in Turkije, gelegen in de bergen. Ons dorp staat bekend om de vele hamamdoek-weverijen. In mijn jeugd hoorde je overal het geklepper van weefgetouwen. Dat geluid weergalmde in de straten. En overal hingen bossen garen en gekleurde hamamdoeken te drogen. [...]

Lees verder
Gastendoekjes cadeau doen? Is dat niet als een fles allesreiniger geven?

Laatst sprak ik een hippe vriendin uit Istanbul die goddelijk kan bakken. Feyza heet ze. Feyza vroeg hoe het gaat met Happy Towels. Ik antwoordde met volle mond dat ’t goed gaat, maar dat mijn gastendoekjes tot mijn teleurstelling niet zo in trek zijn. [...]

Lees verder
Brief van Melike, een moedig meisje uit een conservatief dorp

Happy Towels steunt een goed doel in Turkije dat studiebeurzen geeft aan meisjes uit arme gezinnen. Deze brief is geschreven door een van die meisjes. In het laatste schooljaar kregen we ons eindrapport. De meesten waren geslaagd. Ik kreeg een speciale vermelding om mijn hoge cijfers. Maar ik had er niets aan. Ik was 14 [...]

Lees verder
Als je mensen ontmoet die hun werk met liefde doen, zoals badjassen maken

In het voorjaar stelde wever Metin me voor aan Nazmiye en haar man Veli. “Ze maken badjassen”, zei Metin erbij. Ze hebben een klein naaiatelier in hetzelfde dorp als Metin. Een nieuwe collectie badjassen stond al een poos op mijn verlanglijst. Een jaar eerder was ik bij verschillende naaiateliers geweest om te [...]

Lees verder
Hoe goed ís ons Goede Doel nou eigenlijk? De eerlijke antwoorden

Happy Towels steunt een Goed Doel. Dat kan omdat Happy Towels bespaart op dure tussenhandelaren. Dat scheelt mooi een hoop geld. Een deel van elke verkochte hamamdoek schenken we aan een lokaal project in Turkije. Dit project heet: ‘Papa laat me naar school gaan’. Zoals alle goede doelen heeft dit Goede Doel [...]

Lees verder