Als je mensen ontmoet die hun werk met liefde doen, zoals badjassen maken

In het voorjaar stelde wever Metin me voor aan Nazmiye en haar man Veli. “Ze maken badjassen”, zei Metin erbij. Ze hebben een klein naaiatelier in hetzelfde dorp als Metin. Een nieuwe collectie badjassen stond al een poos op mijn verlanglijst. Een jaar eerder was ik bij verschillende naaiateliers geweest [...]

Lees verder
Cadeau voor een backpacker

Op zoek naar een cadeau voor iemand die gaat backpacken? Lees dan verder. Ik (Cor van Happy Towels) sprak met Evianne, die na haar wereldreis door Zuid-Amerika aanstekelijk enthousiast was over haar Happy Towel. Zó aanstekelijk dat ik 't heb opgeschreven. Eindelijk kon ik 's ochtends douchen Ik wist niet [...]

Lees verder
10 gênante fouten die je niet wil maken bij Sinterklaas- en Kerstcadeaus

Heb jij eens dit soort gênante cadeaus gekregen? - een gulle cadeaubon van een failliete winkelketen (zoals de BCC) - twee paar nette donkerblauwe sokken, en dat al 7 jaar op een rij - een boek van een schrijver die de gever het einde vindt, maar jou niet kan bekoren [...]

Lees verder
Droog je je af met een echte handdoek of met een eh…?

We gebruiken allemaal geweven stoffen: de zachte handdoek waarmee je je afdroogt, de waterdichte jas die je aantrekt bij slecht weer, of het lange gordijn dat golft in de wind. Allemaal geweven. En soms hebben ze een bijzonder weefpatroon.   Maar sinds ik erop let zie ik steeds minder mooie [...]

Lees verder
Hamamdoek kopen? 6 tips om jouw ideale hamamdoek te kiezen

Of je een fashion-statement wilt maken, of je zoekt een cadeautje voor jezelf, het vinden van de juiste hamamdoek kan best lastig zijn. Met deze tips kun je een hamamdoek kopen waar je járen plezier van hebt.

Lees verder
Met de hánd geweven hamamdoeken. Is dat waar, of marketing-gejokkebrok?

Veel hamamdoeken zijn handgeweven. Dat lees ik vaak bij webwinkels. Ik moet daar ongelovig van grijnzen. Typisch marketingpraat. Het klinkt wél ambachtelijk, dat handgeweef. Lekker puur natuur en authentiek.

Lees verder
Herfst door de ogen van onze wever: Turkse warmte en keukenkleuren

Hoera! De herfstblaadjes vallen en binnen draaien we de verwarming een streepje hoger. Je ruikt het al: geuren van dampende stoofpotjes en kruidige soepen banen zich een weg door je huis. Dat is mijn ideale herfst. Of ontbreekt er iets? Hoe viert onze wever de herfst? Ik vraag onze wever [...]

Lees verder
Confronterend verhaal – wat vindt de wever zélf van Happy Towels?

Happy Towels zijn het resultaat van een ‘bijzondere’ samenwerking. Tussen de Turkse wever Metin en de Nederlandse Cor. Natuurlijk bijzonder plezierig voor Cor. Maar eh… hoe is dat voor Metin? In deze video vertelt Metin zijn kant van het verhaal. En daar komt Cor niet zo… Nou ja, kijk zelf [...]

Lees verder
Lichtgewicht leven: de geheime les van elke reis?

Elke keer als ik thuiskom van vakantie, valt ’t me op hoeveel spullen ik heb. En dat terwijl ik net wekenlang uit een koffer heb geleefd. Zowel fysiek als geestelijk ‘lichtgewicht’ heb gereisd. Dan realiseer ik me dat je niet veel nodig hebt om te leven, laat staan om gelukkig [...]

Lees verder
Gastendoekjes cadeau doen? Is dat niet als een fles allesreiniger geven?

Laatst sprak ik een hippe vriendin uit Istanbul die goddelijk kan bakken. Feyza heet ze. Feyza vroeg hoe het gaat met Happy Towels. Ik antwoordde met volle mond dat ’t goed gaat, maar dat mijn gastendoekjes tot mijn teleurstelling niet zo in trek zijn.

Lees verder
Onze wever vertelt: “Er zijn nog een paar familieweverijen over”

Ik woon mij leven lang in Buldan, een groen dorp in Turkije, gelegen in de bergen. Ons dorp staat bekend om de vele hamamdoek-weverijen. In mijn jeugd hoorde je overal het geklepper van weefgetouwen. Dat geluid weergalmde in de straten. En overal hingen bossen garen en gekleurde hamamdoeken te drogen.

Lees verder
Eindelijk! De nieuwe collectie is in aantocht

Bijna gaat ’t mis. De vrachtwagen met de nieuwe Happy Towels wordt tegengehouden bij de Nederlandse grens. Een douane-beambte bekijkt de papieren, en beweert dat de vrachtwagen trainingspakken vervoert. Trainingspakken? Voor Happy Towels?? De wever van Happy Towels (Metin heet hij) heeft maandenlang geweven. Nieuwe kleuren, nieuwe dessins, nieuwe materialen. [...]

Lees verder
6 tips voor reizen met alleen handbagage

Jarenlang ging ik op vakantie met een zware koffer. Dat heeft nadelen. Tegenwoordig moet je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen bijbetalen voor ruimbagage. Heen én terug. En is het vliegtuig eindelijk geland, dan moet je bij de bagageband eindeloos op je koffer wachten. Soms wel een uur. Dat uur gaat af [...]

Lees verder
Brief van Melike, een moedig meisje uit een conservatief dorp

Happy Towels steunt een goed doel in Turkije dat studiebeurzen geeft aan meisjes uit arme gezinnen. Deze brief is geschreven door een van die meisjes. In het laatste schooljaar kregen we ons eindrapport. De meesten waren geslaagd. Ik kreeg een speciale vermelding om mijn hoge cijfers. Maar ik had er [...]

Lees verder
Het hoofd-voeten-dilemma (en de oplossing!)

Ken je dat? Je komt aan op het strand. Je zoekt een plekje en je spreidt je hamamdoek zorgvuldig uit. Maar zodra je ontspannen wilt gaan liggen, blijkt je handdoek nét te kort. Het is toch echt het grootste badlaken uit je kast, maar je past er onmogelijk met je [...]

Lees verder
Het opwindende verhaal van hamamdoeken van upcycled garen

Heb je wel eens gehoord van ‘upcyclen’? Qua duurzaam is het hélémaal het einde, heb ik gehoord. Met trots kan ik zeggen dat wij sinds kort hamamdoeken van upcycled garen hebben. Dit was een intrigerend idee van wever Metin uit Turkije, met wie ik al tien jaar samenwerk. Een mooiere [...]

Lees verder
Soms fantaseer ik over een écht eigen hamamdoek

Ja ja, ik weet het: Happy Towels hééft al eigenzinnige kleuren Ze zijn óók langer dan normaal (ongeveer 210 cm) Én het materiaal is anders (60 procent bamboe, de rest is katoen) Maar het dessin is misschien wat gewoontjes: een subtiel weefpatroon. Gewoon klassiek. De reden dat ik dit zeg, [...]

Lees verder
Fijne sauna badjas kiezen? Lees dit eerst

In de sauna is in het restaurant het dragen van een badjas verplicht. Als je geen misser wil kopen, heb ik hier wat tips. 10 tips voor het kiezen van een geschikte badjas voor de sauna Wanneer je op zoek bent naar de perfecte badjas voor jouw sauna-ervaring, zijn er [...]

Lees verder
Hoe goed ís ons Goede Doel nou eigenlijk? De eerlijke antwoorden

Happy Towels steunt een Goed Doel. Dat kan omdat Happy Towels bespaart op dure tussenhandelaren. Dat scheelt mooi een hoop geld. Een deel van elke verkochte hamamdoek schenken we aan een lokaal project in Turkije. Dit project heet: ‘Papa laat me naar school gaan’. Zoals alle goede doelen heeft dit [...]

Lees verder
Mijn hamamdoek-reis: van bazaar tot bedrijfsgeschenk

In een oude bazaar in Turkije, te midden van ambachtelijke koperslagers, vond ik de perfecte hamamschaaltjes. Glimmend brons en mooi bewerkt. Het was een zoektocht voor een speciale bestelling, en elke keer als ik zo'n reis maak, bedenk ik wat een bijzondere avonturen ik beleef. Mijn telefoon gaat. "Wat is [...]

Lees verder
Plechtige Turkse onderscheiding voor Happy Towels

Zoals je weet, steunt Happy Towels een goed doel: studiebeurzen voor arme meisjes in West Turkije. Een deel van de opbrengst van Happy Towels gaat daar naartoe. Want vaak gaan meisjes daar op hun 14e van school. Omdat hun ouders arm zijn. Ook hebben veel ouders traditionele ideeën over de [...]

Lees verder