Van Turkse liefde naar biologische handdoeken


Metin en Cor van onderen kopie

Happy Towels worden geweven in Buldan… Zo’n typisch Turks dorp met gele, witte en rode huizen.

In Buldan weven ze hamamdoeken. De familie van onze wever, Metin, doet dat al generaties lang. Op dezelfde weefgetouwen als waarop vader en opa werkten.

Sinds kort heeft het bedrijfje een paar automatische weefmachines. Het is even wennen, maar ze weven véél sneller. Zo kan Metin de groeiende vraag beter aan. Want die komt allang niet meer alleen uit Istanbul, maar ook uit Griekenland en Italië.

Én van een kleine webwinkel in Nederland.

Lange hamamdoeken

 

Daarnaast maakt Metin de hamamdoeken langer dan vroeger. Een lengte van twee meter maakt de handdoeken beter geschikt voor Nederlanders, die gemiddeld langer zijn dan Turken.

Metin is derde generatie handdoekwever. Hij en zijn twee broers hebben het vak geleerd van hun vader, moeder en opa. Ook hun vrouwen zijn nauw bij het bedrijf betrokken.

 

Metin asagindan verbeterd kopie
Aydin op desen typmachine scherp kopie

Het verhaal van Cor, de man achter Happy Towels

 

Mijn interesse in Turkije begon toen ik daar voor het eerst op vakantie ging. Na mijn zoveelste reis door dit land, besloot ik de taal te leren. Verliefd op het land én een vrouw, besloot ik er te gaan wonen. De liefde voor de Turkse vrouw hield geen stand, maar die voor het land wel.

Intussen woon ik weer in Nederland, maar ik bezoek Turkije zo vaak als ik kan. Omdat ik zo geniet van het land en zijn mensen, wil ik graag wat terug doen. In het bijzonder voor een wever van traditionele hamamdoeken, die ik enkele jaren geleden ontmoette. Hij heet Metin, spreekt geen woord over de grens, maar is altijd opgewekt en een echte vakman.

Samen met Metin probeer ik de hamamdoeken door te ontwikkelen zodat ze beter aansluiten bij de Nederlandse smaak en kwaliteit. Enkele jaren geleden begonnen we te experimenteren met bamboevezels. Daarvoor maakte hij alleen hamamdoeken van 100% katoen. Op mijn verzoek mengt hij garen van bamboevezels (en biokatoen) erdoor.

Bamboevezels hebben veel voordelen. Het maakt de hamamdoeken veel zachter, en het vergroot ook het absorptievermogen.

O ja, we hebben nu ook kleine handdoeken voor in huis. En een kleine oplage spreiën. Daarmee breng je kleur in je keuken, badkamer of slaapkamer.

Bekijk onze producten