Waarom zijn Happy Towels gemaakt van bamboe?
(De bamboe-serie dan)

Bamboe kende ik alleen als stugge stengels. Maar garen van de bamboeplant maakt textiel superzacht.
 
[columns] [span6] bamboe hamamdoeken

  • Bamboetextiel absorbeert goed, is ademend en snel droog
  • Bamboetextiel is sterk en gemakkelijk te onderhouden
  • De bamboeplant houdt grond-erosie tegen, omdat de wortels na de oogst in de grond blijven en er weer nieuwe scheuten aangroeien
[/span6][span6]
  • Bamboe is een grondverbeteraar, dus de grond waarop bamboe groeit, neemt toe in vruchtbaarheid
  • Bamboe groeit erg snel en heeft geen of weinig bestrijdingsmiddelen nodig tegen insecten, virussen, onkruid en schimmels
  • De bamboe hamamdoeken bestaan uit ongeveer 60% bamboegaren en 40% biologisch katoen

 [/span6][/columns]  
 
Happy Towels is ambitieus. We rusten niet (nou oké, maximaal 8 uur per nacht) voordat Happy Towels de mooiste, handigste en meest duurzame handdoeken zijn die er bestaan. Dat gaat natuurlijk niet in één keer, maar langzaamaan, stapje-voor-stapje.
 
Ze zijn al extra lang (210 cm), lichtgewicht en fair trade. Maar het kan nóg een beetje beter. Een beetje duurzamer bijvoorbeeld.
 
with-small-steps-to-a-greener-towelEén van de verbeteringen is dat Happy Towels kiest voor bamboegaren.
 
Bamboe kende ik alleen als stugge stengels. Ik kon daarom maar moeilijk geloven dat bamboegaren hamamdoeken zacht maakt. Maar voelen is geloven.
 
Sinds ik ook weet van de andere goede eigenschappen van bamboegaren, ben ik om. Die voordelen staan hier opgesomd:
 

Zacht – zachter – bamboe

Bamboe voelt aangenaam zacht aan. Bamboestof is duidelijk zachter dan katoen en dat merk je gelijk als je er met je vingers over wrijft. Door het ronde en gladde oppervlak van de bamboevezel werkt textiel van bamboe niet irriterend op de huid.

 
Hamamdoek bamboe extra zacht en luxe Heerlijk zacht door bamboe
 

Bamboegaren is beter voor het milieu dan ander garen

Bij de katoenteelt wordt zeer veel water en pesticide gebruikt. Bij bamboeteelt niet. Bamboe is één van de snelst groeiende gewassen die er zijn, en het is van nature insect- en schimmelwerend. Daarom zijn er geen insecticiden nodig.
 

Anti-bacterieel en hypo-allergeen

Producten gemaakt van bamboe zijn anti-bacterieel. Het sympathieke van bamboe is dat de plant zelf een antibacteriële stof aanmaakt, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn, zoals pesticiden en kunstmest, om bamboe te laten groeien. Dit in tegenstelling tot de katoenteelt dat juist erg belastend is voor het milieu. Bamboe is van nature hypo-allergeen en daardoor is dit de ideale stof voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.

 
Plukje bamboe Plukje bamboevezel
 

Absorberend, ademend en sneldrogend

Bamboevezels hebben een sterk absorberende gaatjesstructuur waarmee het weefsel 2x sneller vocht opneemt dan katoenen handdoeken van een zelfde dikte. Door de ademende structuur van de stof droogt het ook nog eens sneller.
 

Gemakkelijk te onderhouden

Door de natuurlijke eigenschappen van de bamboevezel wordt de was al schoon bij 30˚C. De bamboeplant maakt zelf een stof aan die anti-bacterieel is. Deze eigenschap blijft behouden als de vezels worden gebruikt voor het vervaardigen van textiel. Bamboe hoeft hierdoor maar op 30 graden gewassen te worden. Minder heet wassen spaart je een hoop water en energie, en is dus lekker groen! (Maar op 60 graden wassen mág wel.) Ook strijken is geen probleem. Niet-strijken trouwens ook niet ;)
 

Heeft bamboe nadelen?

Bamboegaren wordt van bamboestengels gemaakt door middel van een viscose-proces. Dit kan op een schone of vervuilende manier. De schone productie werkt in een zogenaamde ‘closed loop’, waarbij de vloeistof wordt opgevangen en hergebruikt. Meer weten? Dan is hier hier een goed stuk over het bamboeviscoseproces.
 
Lees hier meer informatie en tips over hoe je het beste je hamamdoek wassen kunt zodat hij lang mooi blijft.
 
De bamboe serie van Happy Towels bestaat uit 60% bamboegaren. De rest is biokatoen. Volgens de wever van Happy Towels is niet mogelijk om hamamdoeken te maken die bestaan uit 100% bamboe.
 
 

Hamamdoeken bamboe 210 cm

Hamamdoek zacht bamboe

 32,00
  • Wissen
 

 
 
Toon alle hamamdoeken Ervaringen