Regelmatig krijg ik vragen over hoe je het beste een hamamdoek wassen kunt. Daarom geef ik 11 praktische tips over hamamdoek wassen, waarmee je ‘m jarenlang mooi houdt.
Tip 1: twaalf uur weken voor eerste gebruik
Het is aan te raden je hamamdoek vóór eerste gebruik twaalf uur te laten weken in koud water. Dat is om de vezels in vorm te laten komen. De vezels hebben ’t tijdens het weven flink te verduren. Alsof ze zware rek-en-strek-oefeningen moeten doen. Door het weken ontspannen ze, en krijgen ze hun absorptiecapaciteit terug. Bovendien voorkom je dat je hamamdoek erg krimpt.
Tip 2: Hamamdoek wassen – temperatuur
Hamamdoeken en badjassen van Happy Towels kun je gewoon wassen op 30 graden. Op 40 graden wassen mag óók, als je dat liever doet, maar op een lagere temperatuur is natuurlijk beter voor milieu en portemonnee. Hamamdoeken met bamboe zijn van nature antibacterieel, zodat ze sneller schoon worden dan hamamdoeken van 100% katoen.
Tip 3: Hamamdoek wassen – haaltjes
Was de hamamdoek apart van kleding met gespen of ritsen omdat die tijdens het wassen haaltjes kunnen veroorzaken.
Tip 4: Hamamdoek wassen – kleurbehoud
Onze hamamdoeken zijn kleurecht. Dat betekent dat ze (vrijwel) niet afgeven in de was. Was je hamamdoek met gelijke kleuren om verkleuring door afgeven van ander textiel te voorkomen.
Tip 5: Scheutje azijn
Voor kleurbehoud de hamamdoek wassen met een scheutje azijn erbij. Witte natuurazijn schijnt het beste te werken. Vooral de donkere kleuren blijven er mooier door.Er zijn mensen die vinden dat azijn een goede vervanging voor wasverzachter is. Zelf heb ik er geen ervaring mee.
Tip 6: Hamamdoek wassen – welk wasmiddel?
Gebruik een wasmiddel zonder chloor, liefst een biologisch wasmiddel vanwege het milieu.
Tip 7: Hairconditioner
Sommige mensen raden dit aan: voeg een eetlepel hairconditioner toe voor extra sterke vezels. Geen idee of het werkt, maar het klinkt aannemelijk.
Tip 8: Hamamdoek wassen – wasverzachter
Je hamamdoek wassen met wasverzachter heeft voor- en nadelen. Handdoeken worden er natuurlijk zachter van. Maar het nadeel is dat ze er minder goed water door opnemen, dus slechter afdrogen. Dat komt doordat de wasverzachter een dun vettig laagje om de vezels legt. De vezels voelen zo zachter aan, maar het absorberend vermogen is verminderd. Natuurlijk zijn onze hamamdoeken met bamboe van nature (bamboe!) al enorm zacht.
Tip 9: Hamamdoek wassen – in de droger of aan de waslijn?
Drogen kan aan de waslijn of op een lage stand in de droger. (Buiten) aan de lijn of een rek laten drogen is natuurlijk het beste voor het milieu. Maar niet iedereen heeft daar de mogelijkheid voor. Gelukkig zijn moderne drogers veel ‘groener’ dan vroeger. Let er wel op dat in de droger soms een knoop uit een kwastje kan losgaan. Trek daarom even goed de knopen aan voordat je de hamamdoek in de droger doet. Als er toch een knoopje is losgegaan, dan wordt hier uitgelegd hoe je het kwastje opnieuw maakt.
Tip 10: Tennisballen
Sommige mensen zweren erbij een paar tennisballen bij de hamamdoek in de droger te doen. Daardoor zouden ze nog zachter worden. Ik heb het nog nooit geprobeerd, en ook de wever van Happy Towels kent deze truc niet. Ik ben benieuwd of jij er ervaring mee hebt. Stuur je me dan een mailtje?
Tip 11: Hamamdoek wassen – strijken
Natuurlijk kun je je hamamdoek strijken. Het hoeft niet op een lage temperatuur. Ik zet de strijkbout op stand Katoen – ehm… als ik ‘m al strijk ;)