Handdoeken voor de eerste keer wassen: 21 praktische tips

Handdoeken voor de eerste keer wassen

Net nieuwe handdoeken gekocht? Geweldig! Voordat je ze gebruikt, is het belangrijk om ze goed te wassen. Dit verlengt niet alleen hun levensduur, maar maakt ze ook zachter en verbetert hun absorptievermogen.

Hieronder lees je hoe je handdoeken voor de eerste keer wassen kunt en geef ik wat persoonlijke tips. Let op: dit zijn algemene tips, sommige ervan zijn niet van toepassing op Happy Towels.

De noodzaak van handdoeken voor de eerste keer wassen

 • Herstel van de vezels: Wassen helpt de vezels zich te herstellen na het intensieve weefproces. Hierdoor kunnen de vezels ontspannen en hun vermogen om vocht op te nemen herwinnen. Gebruik een lang en lauw Eco-programma voor optimaal resultaat.
 • Verwijderen van chemicaliën: Tijdens de productie kunnen handdoeken behandeld worden met chemicaliën die je liever niet op je huid wilt hebben. Dit geldt natuurlijk niet voor Happy Towels en biologisch gecertificeerde handdoeken.
 • Verbeteren van absorptievermogen: Wassen verwijdert de finish die veel fabrikanten aanbrengen, waardoor je handdoeken beter vocht opnemen.
 • Fixeren van de kleur: Om te voorkomen dat kleuren uitlopen bij volgende wasbeurten, is het slim om ze eerst goed te wassen.

Voorbereiding op de eerste wasbeurt

 • Sorteren: Sorteer je handdoeken op kleur en materiaal om kleurdoorloop te voorkomen.
 • Wasmiddel kiezen: Gebruik een mild, kleurvast wasmiddel. Vloeibaar wasmiddel verdient de voorkeur omdat poeder residu kan achterlaten.
 • Instellen van de machine: Gebruik voor witte of erg vuile handdoeken warm water; voor gekleurde koud water om de kleuren te beschermen. Kies de eerste keer voor een zachte cyclus, zoals de ‘delicate’ of ‘fijne was’ cyclus. Deze instelling gebruikt een mildere wasbeweging en minder krachtige centrifugesnelheid om schade te voorkomen.

Het wassen

 • Dosering van wasmiddel: Gebruik minder wasmiddel dan aanbevolen om residu te voorkomen.
 • Extra spoelen: Een extra spoelcyclus helpt alle zeepresten te verwijderen.
 • Zachtheid: In plaats van wasverzachter gebruik ik soms azijn om de handdoeken zacht te houden.

Drogen en vouwen

 • Drogen: Luchtdrogen is het zachtst. Gebruik je een droger, kies dan voor een lage temperatuur.
 • Vouwen: Netjes opvouwen helpt om je handdoeken fris en kreukvrij te houden.

Veelgestelde Vragen

 • Hoe vaak wassen? Persoonlijk was ik mijn handdoeken na elke 3 tot 4 keer gebruik, of als ze vies of muf zijn.
 • Samen wassen? Was handdoeken niet samen met zware of ruwe kleding, dan slijten ze sneller.
 • Harde handdoeken? Gebruik minder wasmiddel en voeg azijn toe aan de spoelcyclus om ze zacht te houden.

Extra tips om het meeste uit je handdoeken te halen

 1. Gebruik Baking Soda: Voeg een half kopje baking soda toe aan je normale wasroutine om handdoeken extra fris te krijgen. Baking soda helpt geuren te neutraliseren en verhoogt het reinigend vermogen van je wasmiddel zonder de handdoeken te beschadigen.
 2. Vermijd Te Veel Wasmiddel: Gebruik de aanbevolen hoeveelheid of minder en zorg voor extra spoelbeurten om te voorkomen dat zeepresten de handdoeken stug maken.
 3. Schud de Handdoeken uit vóór het Drogen: Dit helpt de vezels los te maken en verbetert de luchtigheid en absorptievermogen van de handdoeken.
 4. Wissel Regelmatig van Handdoeken: Vernieuw of vul je handdoekenset jaarlijks aan om slijtage te spreiden en altijd frisse, absorberende handdoeken bij de hand te hebben.
 5. Gebruik Witte Azijn om Wasverzachter te Vervangen: Af en toe witte azijn gebruiken in de spoelcyclus kan zeepresten verwijderen, de kleuren helder houden en de handdoeken zacht maken zonder schade.
 6. Als je was muf uit de wasmachine komt: Heel af en toe, een paar keer per jaar, als je merkt dat alle was muf uit de machine komt, draai dan een kookwasje (95 graden). Dit maakt de trommel schoon en vrij van stinkende bacteriën. Je zult zien dat je erna met veel minder wasmiddel toe kunt!

Slot

Deze stappen helpen mij om mijn nieuwe handdoeken optimaal te gebruiken. Hopelijk helpen ze jou ook! Geniet van je zachte, frisse handdoeken na elke wasbeurt.