Hoe regel je een shoot met hamamdoeken en een fotomodel?

Hamamdoeken modellenshoot Barbie Ken

De modellen kijken me verwaand aan vanaf de website. Ik scrol nog wat verder. De Istanbulse fotograaf heeft me een link doorgestuurd van een flashy modellenbureau. Of ik even een keuze wil maken.

Ik heb echt geen idee. Ze zien er allemaal perfect uit. Eigenlijk té. Hoe kan ik tussen ze kiezen?

Gelukkig schiet me iets te binnen.

Ik ken iemand met twee kritische puberdochters, met een genadeloos oordelende blik

Na een avondje swipen op de bank sturen ze me hun voorkeur. Eigenlijk vinden ze de modellen allemáál niks, maar twee modellen gaan net, zeggen ze.

Foto’s zijn natuurlijk cruciaal voor een webshop. Elk jaar probeer ik het opnieuw, maar vaak gebruik ik maar enkele foto’s van een shoot.

Tot enkele jaren terug fotografeerde de dorpsfotograaf in het dorp van onze wever de handdoeken. Ten minste, als ze tijd had, want pasfoto’s, romantische bruiloftsfoto’s en schattige baby-shoots gingen voor.

Op een dag krijg ik een tip over een goede fotograaf in Istanbul. Zij fotografeert meestal mode en werkt daarom vaak met modellen.

Zij kan foto’s met modellen en hamamdoeken op het strand nemen

Alleen is het bijna winter en Istanbul kent in december “Indian Summers” maar het kan ook sneeuwen.

Op een zonnige dag in december kunnen ze gaan. Vlak buiten Istanbul, aan de Zwarte Zee zijn wat zandstranden, waar ze vaker fotoshoots doen. Ik heb nadrukkelijk verzocht of de modellen er natuurlijk uit kunnen zien, zonder make-up en geföhnde haren.

Opgetut vind ik niet bij Happy Towels passen. Natuurlijke, blije gezichten wel

De fotograaf vertelt me dat die dag ondanks de zon erg koud is. De modellen klappertanden en houden hamamdoeken om zich heen om warm te blijven. Gelukkig is dat niet zichtbaar op de foto’s.

Het resultaat kan zo op de voorkant van een tijdschrift, zo perfect zijn de foto’s. Misschien wat té perfect, denk ik hardop. De modellen doen mij denken aan verre familie van Barbie en Ken.

—-

Een jaar later wil ik opnieuw foto’s met een model, voor de nieuwe badjassen. Ik vraag het de dorpsfotograaf, maar zij kent geen modellen, zegt ze schouderophalend.

Als ik later op Instagram kijk, valt mijn oog op een familielid van onze huiswever. Salih is de automonteur van het dorp en heeft een sympathieke uitstraling.

Een sixpack heeft hij niet, maar zijn buikje valt niet op. En ook belangrijk: alle kleuren staan hem goed.

Tot mijn opluchting zegt Salih ja.

Een week later poseert hij in het bos, met zijn voeten in een ijskoud beekje

Op aanwijzing van de fotograaf gaat hij anders staan, trekt hij de capuchon over zijn hoofd, of pakt hij iets vast. Hij kijkt ’n beetje verlegen uit zijn ogen.

Salih donkerblauw staat zijkant copy

Deze foto’s zijn veel beter gelukt dan de eerdere.

En Salih is blij met de extra verdienste. Daarnaast vindt hij ’t leuk dat hij een keer wat anders doet dan sleutelen onder een motorkap.

Wat vind jij van het resultaat?

Mocht je een hamamdoek of saunabadjas nodig hebben, dan krijg je tot 15 april 15% korting met deze kortingscode SALIH15. Vul ’m in op de afrekenpagina rechtsonder.