Lichtgewicht leven: de geheime les van elke reis?

Reiziger Salih zit in in gras in XXL hamamdoek gewikkeld met hete koffie

Elke keer als ik thuiskom van vakantie, valt ’t me op hoeveel spullen ik heb. En dat terwijl ik net wekenlang uit een koffer heb geleefd. Zowel fysiek als geestelijk ‘lichtgewicht’ heb gereisd.

Dan realiseer ik me dat je niet veel nodig hebt om te leven, laat staan om gelukkig te zijn. Dit bracht me op een idee.

Wat als ik probeer de eenvoud en vrijheid van vakantie te brengen in mijn dagelijkse leven?

Dus begon ik met wat ik ‘lichtgewicht leven’ noem.

Bij lichtgewicht leven draait het allemaal om minder. Minder spullen, minder gedoe, minder stress. Net als hoe je voor een vakantie inpakt, hou je alleen bij je wat je echt nodig hebt. Het is een beetje opruimen, maar dan voor je hele leven, inclusief je hoofd. Je neemt een moment om na te denken over wat echt belangrijk is, en laat al het andere los.

Alle ballast de deur uit

Het grappige is, als je minder spullen hebt, heb je minder te onderhouden, schoon te maken, op te ruimen. En dat geeft je meer tijd voor de dingen die er echt toe doen. Meer tijd voor vrienden, familie, hobbies, leren, reizen.

Het helpt ook om meer in het moment te leven. Zonder al die spullen en zorgen, is er meer ruimte om gewoon te genieten van wat er nu gebeurt.

Minder rommel in je huis is minder rommel in je hoofd

Dus, wat denk jij ervan? Zin om het te proberen? Het is niet moeilijk, en je hoeft het niet perfect te doen. Begin klein, en onthou, het doel is niet om niks te hebben, maar om genoeg te hebben. Om je leven in te pakken zoals je je koffer inpakt voor vakantie: alleen de essentiële dingen. En wie weet, misschien ontdek je, net als ik, dat minder vaak meer is.

Ben je ’t eens met deze gedachten? Of zit ik er helemaal naast en komt de lichtheid van reisleven doordat je minder ballen hoog te houden hebt?

Vind je dat Happy Towels binnen ‘lichtgewicht leven’ passen?