Nu het weer guur en nat is en het steeds vroeger donker wordt, merk ik dat ik vaak verlang naar de warmte van de sauna. Er is iets aan de hitte, rust en ‘t zweten dat me zo goed doet. De hectiek van de dag zakt weg, en ik voel me herboren als ik weer naar buiten stap.
Vooral nu, met de herfst die zich steeds meer laat voelen, is het bijna een ritueel geworden.
Elke keer als ik de sauna binnenga, voelt het als een mini-vakantie. De geur en de warme lucht is meteen zo ontspannend. Ik merk hoe de spanning van mijn schouders glijdt, en mijn hoofd rustiger wordt.
Heerlijk om helemaal niets te moeten, nergens aan te denken, alleen maar te zijn
Het is alsof de sauna me uit de dagelijkse lawine van verplichtingen haalt en me in een serene, warme bubbel plaatst.
Wat me vooral aanspreekt in deze tijd van het jaar, is dat de kou van buiten zo’n contrast vormt met de warmte binnen. Na een dag vol regen en wind buiten, voelt de sauna als een warme knuffel. En het zweten helpt me niet alleen om fysiek te ontgiften, maar ook om mijn gedachten even helemaal los te laten.
Alsof ik met elk druppeltje zweet ook een beetje stress kwijtraak
Daarnaast merk ik dat het ook goed is voor mijn gezondheid. Ik ga zelden verkouden de winter door, en ik denk dat de sauna daarbij helpt. Het afwisselen van hitte en koude douches stimuleert de bloedsomloop. Het verkwikt.
Hier komen mijn persoonlijke tips voor een optimaal saunabezoek:
- Tijd nemen is essentieel: Haast en sauna gaan niet samen. Ik probeer altijd minimaal drie uur te reserveren voor mijn saunabezoek, zodat ik echt even kan vertragen en genieten. Meerdere sessies met rustmomenten tussendoor zorgen voor een dieper effect.
- Mijn hamamdoek gaat natuurlijk altijd mee: Die is licht en droogt snel, perfect voor in de sauna. Ook een dunne badjas (het merk raad je misschien al) neem ik altijd mee het restaurant of als ik even een drankje wil doen. De lichtgewicht hamamdoeken en de dunne badjas voorkomen dat ik met grote weekendtassen hoef te zeulen.
- Water is je beste vriend: Tijdens en na het saunabezoek zorg ik ervoor dat ik voldoende water drink. Ik merk dat ik het nodig heb om goed te herstellen van het zweten. Bouw je saunabezoek rustig op: Begin je saunadag met een korte sessie op een lagere temperatuur. Dit zorgt ervoor dat je lichaam rustig kan wennen aan de warmte. Later kun je, als je gewend bent, de sessies langer en warmer maken.
- Zorg voor een rustmoment na het afkoelen: Niet alleen het afkoelen, maar ook de rust erna is belangrijk. Zoek een rustige plek, wikkel jezelf in een hamamdoek of badjas en neem de tijd om te ontspannen. Dit helpt je lichaam om langzaam weer in balans te komen.
- Neem een voetenbad: Een warm voetenbad voor of na je saunasessie is een aanrader. Het helpt niet alleen om je lichaam te ontspannen, maar zorgt er ook voor dat je beter en sneller zweet, wat je ervaring intenser maakt.
- Kies het juiste tijdstip: Als je echt optimaal wilt genieten van de rust, ga dan op tijden dat het minder druk is, zoals doordeweeks of vroeg in de ochtend. Zo heb je vaak meer ruimte en stilte om van je saunabezoek te genieten.
Na elke saunasessie merk ik hoe goed het me doet. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Alsof ik alles weer even op een rijtje krijg. Het geeft me een gevoel van balans en rust, precies wat ik nodig heb in deze donkere dagen. Dus als het buiten stormt en regent, weet ik wat me te doen staat: heerlijk ontspannen in de sauna, genietend van rust en warmte.
O ja, de badjassen zijn tijdelijk in prijs verlaagd van €65 naar €55.