Het opwindende verhaal van hamamdoeken van upcycled garen

pike

Heb je wel eens gehoord van ‘upcyclen’? Qua duurzaam is het hélémaal het einde, heb ik gehoord.

Met trots kan ik zeggen dat wij sinds kort hamamdoeken van upcycled garen hebben. Dit was een intrigerend idee van wever Metin uit Turkije, met wie ik al tien jaar samenwerk.

Een mooiere wereld

Mijn doel is om met Happy Towels de wereld een stukje mooier maken. Daarom produceren we fairtrade, met respect voor de natuur en met ‘social return’ – we investeren terug in de regio waar de doeken geproduceerd worden. Een lijn met upcycled hamamdoeken past in mijn reis naar een betere wereld.

Maar wat is upcycling?

Tijdens de productie van textiel gaat normaalgesproken veel materiaal verloren. Restgaren verdwijnt meestal in de prullenbak, maar niet bij onze wever. Zonder dat ik het wist heeft hij jarenlang resten gekleurd bamboe-garen van oude producties opgespaard en nu op een slimme manier gebruikt als scheringdraad voor de nieuwe upcycled doeken. Met een zwarte inslagdraad gecombineerd, ontstaan kleurrijke hamamdoeken. Door deze methode van weven zijn de doeken nóg zachter en extra absorberend.

Limited edition

Omdat de nieuwe doeken gemaakt zijn van restjes, is er een beperkt aantal beschikbaar. Limited edition dus. De hamamdoeken zijn lekker groot en verkrijgbaar in 200 x 100 cm en ook in XXXL van 250 x 200 cm.

Ik was aangenaam verrast door het resultaat. Wat vind jij ervan?

Naar de upcyclede hamamdoeken

(Het ‘model’ op de foto is trouwens de lokale automonteur van het Turkse weversdorp Buldan. Mocht je daar ooit autopech hebben, dan is de kans groot dat hij je helpt.)

 

hamamdoek over rotsblok