Herfst door de ogen van onze wever: Turkse warmte en keukenkleuren

Rode en gele keukenhanddoeken aan lijn met herfstbladeren

Hoera! De herfstblaadjes vallen en binnen draaien we de verwarming een graadje hoger. Je ruikt het al: geuren van dampende stoofpotjes en kruidige soepen banen zich een weg door je huis. Dat is mijn ideale herfst.

Of ontbreekt er iets?

Hoe viert onze wever de herfst?

Ik vraag onze wever naar zijn herfst. Want ook in zijn Turkse dorp daalt de temperatuur flink en vallen blaadjes van de bomen. Hij lacht en vertelt over de knetterende houtkachel, gepofte kastanjes en een grote mok dampende sahlep.

Kijk, hij weet wat gezelligheid is.

Sahlep, dat is een Turkse winterse warme drank die nog onontdekt is in Nederland. Ik ben er dol op!

(Sahlep wordt gemaakt van fijngemalen wortel van de orchidee, vanillesuiker en opgeklopte melk.)

Vervolgens komt de wever ter zake en begint over de nieuwe keukenhanddoeken en dat die bijna klaar zijn.

Ik moet denken aan de vele kleuren die ik heb besteld.

Veel te veel eigenlijk.

Want ja, ik heb er een zwak voor. Onze keuken heeft niet veel kleur, daarom is het extra leuk om kleurige handdoeken op te hangen.

Nu zijn de herfsttinten aan de beurt: dieprood, vurig oranje en goudgeel.

Mijn tip: haal de herfst naar je keuken

Dus, terwijl de bomen zich in hun herfsttooi hullen en we de gure dagen tegemoet gaan, maken we het binnen gewoon lekker knus. Volle pannen, kleurige keukenhanddoeken en lachende gezichten om je heen. Is dat niet precies de herfstsfeer die we willen?

sahlep

(Ik zal ‘ns kijken of ik aan gemalen orchideeënwortel kan komen voor een lekkere beker sahlep.)