Onze wever vertelt: “Er zijn nog een paar familieweverijen over”

Hamamdoek wever Metin bij weefgetouw

Ik woon mijn leven lang in Buldan, een groen dorp in Turkije, gelegen in de bergen. Ons dorp staat bekend om de vele hamamdoek-weverijen.

In mijn jeugd hoorde je overal het geklepper van weefgetouwen. Dat geluid weergalmde in de straten. En overal hingen bossen handgekleurd garen te drogen.

Elders speelden kinderen met autootjes of poppen; wij speelden met lege houten klossen die we over straat rolden. We hielden races of deden wie de hoogste toren bouwde.

Als kind zongen we op het ritme van de schietspoelen

Zo zijn ook mijn kinderen opgegroeid.

Mijn lieve vader leerde me weven, met een spoel die heen en weer gaat tussen kettinggaren, en hoe je aanslaat met het riet.

Toen ik zeven was verloor ik mijn vader door een verkeersongeval. Dat was een droeve tijd. Mijn moeder ging door met weven en mijn twee broers en ik (mijn ouders hadden geen dochters) hielpen haar ’s middags na school.

Misschien juist door het verlies van onze vader zijn we een hechte familie. Dat zie je aan dat wij samenwerken. Waar vroeger alle weverijen familiebedrijfjes waren, zijn nu de meesten gestopt. Anderen zijn uitgegroeid tot industriële bedrijven aan de rand van het dorp.

Zoals onze familieweverij zijn er maar enkele over

In onze weverij werken mijn vrouw, mijn broers en onze kinderen. Sommigen bedienen de weefgetouwen en anderen vouwen de doeken op en pakken ze in. We wonen boven de werkplaats.

Weven is onderdeel van onze familie. We proberen ons vak traditioneel voort te zetten maar ook te verbeteren. In onze werkplaats staan oude weefgetouwen met houten schietspoel zij aan zij met nieuwe automatische weefgetouwen. De nieuwe zijn veel sneller en nauwkeuriger.

Maar de oude houden we in ere.

Met Cor van Happy Towels werken we nu 10 jaar samen. Cor is anders dan andere klanten; hij probeert steeds te leren en vernieuwen. In Nederland heeft hij weefles genomen en op een tafelweefgetouwtje een eigen weefpatroon ontwikkeld.

Ook is Cor erg bezig met duurzaam produceren

Ik word telkens weer verrast door zijn ideeën en vernieuwing. Hij stimuleert ons om, ondanks dat we maar een kleine familieweverij zijn, onszelf steeds te verbeteren.

Sinds onze samenwerking met Cor ben ik bewuster geworden van de opwarming van de aarde. Als kind speelden we elke winter in de sneeuw; dit jaar heb ik nog geen sneeuw gezien. Hete zomers zijn nu de norm, en bosbranden komen steeds vaker voor. Soms gevaarlijk dicht bij ons dorp.

Gelukkig is ons dorp hecht en staan we klaar in tijden van nood

Ik vind het te prijzen dat Cor nadenkt over duurzame materialen en de ecologische voetafdruk van z’n bedrijf. Op de gekste momenten belt hij me om iets met me te bepraten. Maar ik vind dat niet erg; hij mag me altijd bellen. Zo steunen en inspireren we elkaar.

Kijk, zo weven wij, generatie na generatie, en proberen we, stapje voor stapje, bij te dragen aan een duurzamere wereld. Eén draad en één telefoontje van Cor tegelijk. Met als uiteindelijke doel te komen tot de duurzaamste en fijnste hamamdoek.

Logo rondje groen

Meer weten over hamamdoeken?

HAMAMDOEKEN VAN UPCYCLED GAREN