Droog je je af met een echte handdoek of met een eh…?

geel grijs 4428 web

We gebruiken allemaal geweven stoffen: de zachte handdoek waarmee je je afdroogt, de waterdichte jas die je aantrekt bij slecht weer, of het gordijn dat golft in de wind. Allemaal geweven. En soms hebben ze een bijzonder weefpatroon.

Maar sinds ik erop let zie ik steeds minder mooie patronen. Ik zie vooral saaie weefpatronen om me heen, zoals de zogeheten platbinding, die is boven-onder-boven-onder geweven.

Saai!

Maar ja, dit patroon is het snelste en goedkoopste om te weven.

Ideaal voor Fast Fashion.

In Turkije noemen ze het ‘bez’. Behalve platbinding betekent dit Turkse woord ook: dweil. Een toepasselijke naam.

Tot de jaren zeventig had Europa een grote textielindustrie, waar wevers de origineelste patronen bedachten. Sommige weverijen waren grenzeloos beroemd en gaven dikke boeken uit met weefpatronen. Ik heb het over de jaren 30 en daarvoor. Nu staan die boeken te verstoffen in musea.

Soms ben ik bang dat die weefpatronen worden vergeten

Eén van de landen waar nu de weef- en textielindustrie het meest ontwikkeld is, is Turkije. Daar is de textielsector opgebloeid toen die in de jaren 70 en 80 hier verdween.

(Ook Happy Towels worden gemaakt in Turkije, door de familieweverij van Metin.)

Het gekke is dat Metin geen weefboeken heeft. Zelfs Aydin, de grootste weefpatronenexpert van het dorp, heeft geen boeken met weefpatronen.

Een paar jaar geleden nam ik een boek met weefpatronen mee uit Nederland. Vol verwachting liet ik hem aan Aydin zien, maar tot mijn verbazing kon hij de weefnotaties niet lezen. Er bleken meerdere notatiewijzen voor weefpatronen te bestaan.

Ik wilde meer leren over weefpatronen

Daarom heb ik in Nederland weefles genomen. Van een enthousiaste weefdocente op een houten weefgetouw. Nieuwsgierig probeerde ik gekke weefpatronen uit. Tijdsintensief, maar superleuk.

Ook leerde ze me hoe ik een patroon zo opschrijf dat Aydin het kan lezen.

Na het verzamelen van bijzondere weefpatronen ging ik terug naar Aydin. Nu zijn er handdoeken van geweven, gemaakt van veel verschillende patronen. Een gelimiteerd aantal, dat maakt ze extra speciaal. Omdat ze zijn bedoeld voor de echte liefhebber, heb ik ze verstopt in een verborgen hoekje van de website.

Hier heb ik ze verborgen: https://happytowels.nl/hamamdoek-webshop/multipatroon-doek/

(Pssst! Niet doorvertellen hè?)