6 tips voor reizen met alleen handbagage

propvolle koffer geen hamamdoek

Jarenlang ging ik op vakantie met een zware koffer. Dat heeft nadelen. Tegenwoordig moet je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen bijbetalen voor ruimbagage. Heen én terug.

En is het vliegtuig eindelijk geland, dan moet je bij de bagageband eindeloos op je koffer wachten. Soms wel een uur. Dat uur gaat af van je kostbare vakantietijd.

En op de terugweg sta je een uur láter onder je eigen douche.

Wist je trouwens dat airlines wereldwijd 72.000 stuks bagage kwijtraken? Elke dag weer? Daar kan jouw koffer er zomaar één van zijn.

Genoeg redenen om alleen maar handbagage mee te nemen.

Stinkend op vakantie

Nu denk je misschien: ‘Alleen handbagage? Dat lukt me nooit: alles in één klein koffertje proppen.’

Of je denkt: ‘De héle week dezelfde kleren aan? Lekker fris.’

En trouwens, alleen al je leesboeken wegen 12 kilo.

En je strandlaken vult de andere helft van je koffer.

Zo dacht ik vroeger ook.

De echte reden waarom het niet lukt

Wees eerlijk: hoeveel kleren die je meeneemt draag je écht? Ik soms maar de helft. En die grote fles shampoo, gaat die vol mee en leeg terug? Vast niet.

Je kunt veel slimmer inpakken. Dat vereist een goede voorbereiding.

Maar dan kun je wel direct van de gate naar de uitgang. En zonder wachten naar het strand of dat mooie plein. In fris ruikende kleding.

met je hamamdoek naar het strand filter

Hoe dan?

Wees superselectief met wat je meeneemt. Volg dit stappenplan en ook jij bent straks in no time uit het vliegtuig op je bestemming:

1. De regels voor de afmetingen en het gewicht van handbagage zijn per luchtvaartmaatschappij anders. Zoek het op en bel bij twijfel met je reisbureau of airline.

2. Wees superselectief als je je kleding inpakt. Neem zo min mogelijk mee. En de zwaarste kleding, zoals je spijkerbroek, trek je aan op de dag van je vlucht. Datzelfde geldt voor laarzen of zware wandelschoenen. Alles wat je aan hebt, telt niet mee bij het gewicht van je handbagage.

3. Koop een vacuümzak om kleding compact te maken. Bijvoorbeeld bij Blokker. Nadat je je kleding erin hebt gedaan, zuig je hem met een stofzuiger vacuüm. Vooral truien worden er erg plat van. Gebruik dit alleen voor kleding die mag kreuken.

4. Stop geen grote flessen en potten in je koffer, maar gebruik de samples die je krijgt bij de drogist of die als proefzakje in je tijdschrift zitten. Koop bij de Hema of de Etos kleine plastic flesjes waarin je je shampoo en conditioner overgiet. Bij de meeste airlines mag je maximaal 10 flesjes van elk 100 ml meenemen in je handbagage, dus houd je daaraan. Nog slimmer is het om je een artikel dat je veel gebruikt (bijvoorbeeld zonnebrandcrème) gewoon in je vakantieland te kopen.

5. Dat gezeul met boeken is niet van deze tijd. Trakteer jezelf op een e-reader en zet daar je boeken op. Al neem je duizend boeken mee, op een e-reader weegt het niets.

Toptip

6. Een strandhanddoek vult zomaar een halve koffer. En dan bedoel ik je ruimbagage-koffer. Gelukkig bestaat er een alternatief: de hamamdoek. Dat is een plat geweven handdoek die in Turkse badhuizen (hamams) wordt gebruikt. Erg compact, goed absorberend en lichtgewicht. Neem er wel één die lang genoeg voor je is. Minstens twee meter, want anders lijd je straks aan het hoofd-voeten-dilemma: ga je met je zorgvuldig ingesmeerde voeten òf met je hoofd in het zand liggen?

Met deze tips moet het zeker lukken om met alleen handbagage te reizen!