Hamamdoek kopen? 6 tips om jouw ideale hamamdoek te kiezen

volle waslijn op vakantie filter

Of je een fashion-statement wilt maken, of je zoekt een cadeautje voor jezelf, het vinden van de juiste hamamdoek kan best lastig zijn. Met deze tips kun je een hamamdoek kopen waar je járen plezier van hebt.

Kleur

Over kleur valt natuurlijk niet te twisten. Bedenk wel dat lichte kleuren snel vies worden. Natuurlijk kun je je vieze hamamdoek wassen en droogt hij snel, maar niet iedereen wordt blij van veel wasjes draaien. Al helemáál niet tijdens de vakantie.

Een ander ding is of de kleur bij je past.

Op een perzikkleurige hamamdoek ziet de één eruit om op te vreten…

…de ander alsof ie gereanimeerd moet worden. Kies een kleur die je flatteert. Donkerblauw is altijd goed, maar andere kleuren zijn spannender. 

Lengte

Als de hamamdoek bedoeld is om op te liggen, is het handig als hij lang genoeg is. Meestal krimpt een hamamdoek in de was, dus koop ‘m eerder lang dan precies op maat. Ik hoor vaak dat mensen het irritant vinden om op het strand op een te korte hamamdoek te liggen.

Je irriteren is op vakantie toch het laatste wat je wil?

Wat je lengte ook is, zolang je geen basketballer bent van meer dan 2,10 m, zit je bij Happy Towels goed. 

Materiaal

Hamamdoeken zijn er van katoen, linnen, bamboe of zijde. Van polyester heb ik ze ook wel gezien, maar dat is geen natuurlijk materiaal en voelt niet fijn. 
Ook zijde valt af. Zijde is kwetsbaar en mag je alleen met de hand wassen. Niet praktisch. 
Linnen kreukt enorm, dus als je niet op kreukels wil liggen zou ik een andere hamamdoek kopen. 
Blijven over: bamboe en katoen. 
Hamamdoeken kunnen niet van 100% bamboe gemaakt worden. Het wordt gemengd met katoen. Bamboe maakt een hamamdoek een stuk duurder dan een hamamdoek van 100% katoen. Toch kiezen veel mensen voor bamboe, want het maakt hamamdoeken zijdezacht. Bovendien is bamboe milieuvriendelijk en antibacterieel en neemt het beter vocht op dan katoen. Wat wil je nog meer?

Katoen is een klassieker, en dat is niet voor niets. Het is goedkoop, sterk en gemakkelijk te verwerken.

Katoen heeft echter twee nadelen

100% katoen is ruw. Als je een gevoelige huid hebt, kun je er rode striemen van op je rug krijgen. Nadeel twee is dat de productie van katoen schadelijk is voor het milieu. 

Zachtheid (weef)

Dat hamamdoeken van 100% katoen ruw aanvoelen, is natuurlijk niet prettig.

Uitgekookte ondernemers hebben daar wat op gevonden

Ze laten katoenen hamamdoeken onderdompelen in een bad van wasverzachter. Daardoor voelen ze in de winkel zacht aan, waardoor jij sneller de hamamdoek koopt. Maar al na één keer wassen is de wasverzachter er uit. En is hij weer zo ruw als… katoen.

Nu denk je misschien: dan was ik ‘m gewoon met wasverzachter. Die gedachte is logisch. Maar wasverzachter heeft een nadeel. Het neemt het absorberend vermogen weg. Dat zit zo.

Wasverzachter vormt een vettig laagje over het garen zodat het volume krijgt en zacht aanvoelt. Maar zoals je kunt zien als je water op een vette braadpan sprenkelt, blijft het water op het vette laagje liggen. Het trekt er niet in.

Als je tóch een hamamdoek van 100% katoen wilt kopen die zacht is, heb ik een verrassing. Mijn wever weet een manier waardoor ook katoenen hamamdoeken veel zachter kunnen. Zónder wasverzachter. Een speciale weeftechniek geeft de hamamdoeken meer volume en zachtheid. 
Oké, zo zacht als bamboe hamamdoeken worden ze niet, maar je voelt duidelijk verschil met andere doeken van katoen. 

Duurzaam

Laten we er geen doekjes om winden, katoenproductie is schadelijk voor het milieu. Voor katoenproductie zijn veel pesticiden nodig. En héél veel water. Wat dat laatste betekent heb ik een paar jaar terug met eigen ogen gezien. Toen was ik in Centraal Azië, in Oezbekistan. Dat land was vroeger een succesvolle katoenproducent. Dankzij het water in een enorm meer, het Aralmeer. Uit dat meer is zoveel water gehaald dat het nu droog staat. Het enige wat je er nu nog ziet zijn roestige schepen. Hoe ver ik in de verte tuurde, nergens kon ik water zien. Die ramp maakte indruk.

hamamdoek kopen

Maar het kan ook anders

Dat bewijzen producenten van biologisch katoen en hergebruikt katoen. Daar wil Happy Towels ook naartoe werken. Gemakkelijk is dat niet. Maar langzaam, stapje voor stapje moet het lukken. Samen met mijn goede oude wever. 

Prijs

Ja duh, hoor ik je denken,

‘Niks tegen duurzaam, maar waarom is het zoveel duurder?’

Eens. Ook ik vind dat duurzame producten hetzelfde moeten kosten als gewone producten. Alleen zó wordt de wereld groener.

Los daarvan is duurzaamheid meer dan de herkomst en de productie van de stof. Als je slim bent, let je bij een hamamdoek kopen erop dat de kwaliteit mooi is én mooi blijft. Dan doe je er jaren mee. Dat is mijn streven.