Hoe regel je een shoot met hamamdoeken en een fotomodel?

Hamamdoeken modellenshoot Barbie Ken

De modellen kijken me verwaand aan vanaf de website. Ik scrol nog wat verder. De Istanbulse fotograaf heeft me een link doorgestuurd van een flashy modellenbureau. Of ik even een keuze wil maken. Ik heb echt geen idee. Ze zien er allemaal perfect uit. Eigenlijk té. Hoe kan ik tussen ze kiezen? Gelukkig schiet me […]

Is het eindelijk gelukt? Krijgt Happy Towels de àller-duurzaamste handdoeken ter wereld?

TENCEL™ Lyocell duurzame hamamdoeken Happy Towels

Ruim 10 jaar geleden begonnen we onze zoektocht naar duurzame hamamdoeken. Wij geloofden heilig in bamboegaren. Daarna maakten we ze ook van biologisch katoen.

Ik dacht dat we goed bezig waren. Want bamboe en biokatoen zijn duurzaam, toch?

Maar steeds vaker begon een stemmetje in mijn hoofd te zeuren. Want bamboe groeit ver weg, helemaal in de binnenlanden van China. Dus hoe het wordt gemaakt kan ik niet controleren.

Lang vertrouwde ik op het Oeko-Tex duurzaamheidscertificaat dat ik op de zakken bamboegaren zag staan, maar dat zegt alleen iets over het eindproduct.

Niet over het productieproces.

En biokatoen dan?

Redding of Einde? Mijn poging om historische weefgetouwen in Turks weefdorp te behouden

Oud weefgetouw met schietspoel (klosje draad dat heen en weer wordt geslingerd)

Op een dag kreeg ik een speciaal verzoek, waar het voortbestaan van oude hamamdoek-weverijen vanaf hing. Het verzoek kwam van Aydin, een dorpsgenoot van onze huiswever Metin.

Voor Aydin heb ik groot respect. Hoewel hij alleen de lagere school afmaakte, dicht ik hem grote wiskundige kwaliteiten toe. Aydin bedenkt namelijk weefpatronen – gewoon in zijn hoofd.
Voor Aydin heb ik groot respect. Hoewel hij alleen de lagere school afmaakte, dicht ik hem grote wiskundige kwaliteiten toe. Aydin bedenkt namelijk weefpatronen – gewoon in zijn hoofd.

Wáánzinnig knap vind ik dat

10 gênante fouten die je niet wil maken bij Sinterklaas- en Kerstcadeaus

sinterklaascadeau kerstcadeau

Heb jij eens dit soort gênante cadeaus gekregen?

– een gulle cadeaubon van een failliete winkelketen (zoals de BCC)
– twee paar nette donkerblauwe sokken, en dat al 7 jaar op een rij
– een boek van een schrijver die de gever het einde vindt, maar jou niet kan bekoren
– een flitsende Halloween-outfit…. als Sinterklaas-cadeau
– een dikke pot anti-rimpelcrème terwijl je net 16 geworden bent
– een zelfdiagnoseboek over narcisme of borderline (huh?)
– het nieuwe kookboek van Ottolenghi als je elleboogmacaroni al best exotisch vindt

Herfst door de ogen van onze wever: Turkse warmte en keukenkleuren

Rode en gele keukenhanddoeken aan lijn met herfstbladeren

Hoera! De herfstblaadjes vallen en binnen draaien we de verwarming een streepje hoger. Je ruikt het al: geuren van dampende stoofpotjes en kruidige soepen banen zich een weg door je huis. Dat is mijn ideale herfst. Of ontbreekt er iets? Keukenhanddoeken bijvoorbeeld?

Hoe viert onze wever de herfst?
Ik vraag onze wever naar zijn herfst. Want ook in zijn Turkse dorp daalt de temperatuur flink en vallen blaadjes van de bomen. Hij lacht en vertelt over de knetterende houtkachel, gepofte kastanjes en een grote mok dampende Sahlep.

Kijk, hij weet wat gezelligheid is.

Mijn hamamdoek-reis: van bazaar tot bedrijfsgeschenk

Hammamschaaltje wordt gemaakt door koperslager in Turkije

In een oude bazaar in Turkije, te midden van ambachtelijke koperslagers, vond ik de perfecte hamamschaaltjes. Glimmend brons en mooi bewerkt. Het was een zoektocht voor een speciale bestelling, en elke keer als ik zo’n reis maak, bedenk ik wat een bijzondere avonturen ik beleef.

Mijn telefoon gaat. “Wat is de vraag? Of ik ook aan bedrijven lever?” Mijn antwoord daarop is hartgrondig “ja”. Veel bedrijven zoeken een manier om hun medewerkers te bedanken, en dat doen ze soms met een cadeau dat ze geven voor de zomervakantie of in december. Die waardering, die wens om iets bijzonders te geven, daar hou ik van. Ik vind het mooi om te weten dat Happy Towels een deel van die dankbaarheid mag zijn.

Het opwindende verhaal van hamamdoeken van upcycled garen

pike

Heb je wel eens gehoord van ‘upcyclen’? Qua duurzaam is het hélémaal het einde, heb ik gehoord.

Met trots kan ik zeggen dat wij sinds kort hamamdoeken van upcycled garen hebben. Dit was een intrigerend idee van wever Metin uit Turkije, met wie ik al tien jaar samenwerk.

Een mooiere wereld
Mijn doel is om met Happy Towels de wereld een stukje mooier maken. Daarom produceren we fairtrade, met respect voor de natuur en met ‘social return’ – we investeren terug in de regio waar de doeken geproduceerd worden. Een lijn met upcycled hamamdoeken past in mijn reis naar een betere wereld.

Cadeau voor een backpacker

Cadeau voor backpacker

Op zoek naar een cadeau voor iemand die gaat backpacken? Lees dan verder.

Ik (Cor van Happy Towels) sprak met Evianne, die na haar wereldreis door Zuid-Amerika aanstekelijk enthousiast was over haar Happy Towel. Zó aanstekelijk dat ik ’t heb opgeschreven.

Eindelijk kon ik ’s ochtends douchen

Ik wist niet wat een hamamdoek was totdat mijn collega’s me een Happy Towels hamamdoek gaven. Ik nam de handdoek mee op mijn reis door Zuid-Amerika en heb er geen moment spijt van gehad!

Droog je je af met een echte handdoek of met een eh…?

geel grijs 4428 web

We gebruiken allemaal geweven stoffen: de zachte handdoek waarmee je je afdroogt, de waterdichte jas die je aantrekt bij slecht weer, of het lange gordijn dat golft in de wind. Allemaal geweven. En soms hebben ze een bijzonder weefpatroon.
 
Maar sinds ik erop let zie ik steeds minder mooie patronen. Ik zie vooral saaie weefpatronen om me heen, zoals de zogeheten platbinding, die is boven-onder-boven-onder geweven.
 
Saai!
 
Maar ja, dit patroon is het snelste en goedkoopste om te weven. Ideaal voor Fast Fashion. In Turkije noemen ze het ‘bez’. Behalve platbinding betekent dit woord ook: dweil. Een toepasselijke benaming.

Hamamdoek wassen? Met deze tips hou je hem mooi

hamamdoek

Regelmatig krijg ik vragen over hoe je het beste een hamamdoek wassen kunt. Daarom geef ik 11 praktische tips over hamamdoek wassen, waarmee je ‘m jarenlang mooi houdt.

Tip 1: twaalf uur weken voor eerste gebruik
Het is aan te raden je hamamdoek vóór eerste gebruik twaalf uur te laten weken in koud water. Dat is om de vezels in vorm te laten komen. De vezels hebben ’t tijdens het weven flink te verduren. Alsof ze zware rek-en-strek-oefeningen moeten doen. Door het weken ontspannen ze, en krijgen ze hun absorptiecapaciteit terug. Bovendien voorkom je dat je hamamdoek erg krimpt.

Tip 2: Hamamdoek wassen – temperatuur

Soms fantaseer ik over een écht eigen hamamdoek

ponskaartje

Ja ja, ik weet het:

Happy Towels hééft al eigenzinnige kleuren
Ze zijn óók langer dan normaal (ongeveer 210 cm)
Én het materiaal is anders (60 procent bamboe, de rest is katoen)
Maar het dessin is misschien wat gewoontjes: een subtiel weefpatroon. Gewoon klassiek. De reden dat ik dit zeg, is Aydin.

Ik ontmoet Aydin een jaar geleden. Ik weet het nog goed; het is marktdag in Buldan, het dorp van mijn wever. Donderdag is de enige dag dat het dorp bruist.

Eindelijk! De nieuwe collectie is in aantocht

Happy Towels ingeladen op weg naar nederland filter

Bijna gaat ’t mis. De vrachtwagen met de nieuwe Happy Towels wordt tegengehouden bij de Nederlandse grens. Een douane-beambte bekijkt de papieren, en beweert dat de vrachtwagen trainingspakken vervoert.

Trainingspakken? Voor Happy Towels??

De wever van Happy Towels (Metin heet hij) heeft maandenlang geweven. Nieuwe kleuren, nieuwe dessins, nieuwe materialen. Als alle hamamdoeken eindelijk af zijn, brengt hij ze naar een transporteur. Die brengt ze naar Nederland.

Hoe schrijf je dat nou: hammamdoek, hamandoek of tóch hamam handdoek?

hamam straat naam filter

Dit is niet persé een blog bedoeld voor taalpuristen. Nou ja, misschien toch wel. Dan ben ik er één.

Toen ik pas begon, had ik het over ‘hamam handdoeken’. Mijn website stond vol met die term. Een paar maanden later ontdekte ik dat niemand mijn webwinkeltje bezocht. De enige bezoekers waren ikzelf

en…

(ik durf het bijna niet te zeggen)

Confronterend verhaal – wat vindt de wever zélf van Happy Towels?

hamamdoek wever Metin filter

Happy Towels zijn het resultaat van een ‘bijzondere’ samenwerking. Tussen de Turkse wever Metin en de Nederlandse Cor.

Natuurlijk bijzonder plezierig voor Cor. Maar eh… hoe is dat voor Metin? In deze video vertelt Metin zijn kant van het verhaal. En daar komt Cor niet zo…

Nou ja, kijk zelf maar.

Spoiler alert
De wever van Happy Towels legt er nauwkeurig de vinger op: bepaalde kanten van Cor’s persoonlijkheid zijn…
eh… hoe zal ik het zeggen…

De moeder van Metin spreekt vrijuit over hamamdoeken

moeder metin voor weefgetouwen filter

Het verfprocédé was zó geheim dat we doeken ophingen tegen inkijk. Zo konden de buren niet zien waarvan we de verfstoffen maakten.

De hamamdoeken van Happy Towels worden geweven in een familiebedrijf. Al 100 jaar.

Dat had Metin me zelf verteld.

De laatste keer dat ik de familie bezoek, spreek ik met zijn moeder over vroeger.

Uw opa was met weven begonnen, toch?, open ik het gesprek.