Het opwindende verhaal van hamamdoeken van upcycled garen

Heb je wel eens gehoord van ‘upcyclen’? Qua duurzaam is het hélémaal het einde, heb ik gehoord.

Met trots kan ik zeggen dat wij sinds kort hamamdoeken van upcycled garen hebben. Dit was een intrigerend idee van wever Metin uit Turkije, met wie ik al tien jaar samenwerk.

Een mooiere wereld
Mijn doel is om met Happy Towels de wereld een stukje mooier maken. Daarom produceren we fairtrade, met respect voor de natuur en met ‘social return’ – we investeren terug in de regio waar de doeken geproduceerd worden. Een lijn met upcycled hamamdoeken past in mijn reis naar een betere wereld.

Cadeau voor een backpacker

Cadeau voor backpacker

Op zoek naar een cadeau voor iemand die gaat backpacken? Lees dan verder.

Ik (Cor van Happy Towels) sprak met Evianne, die na haar wereldreis door Zuid-Amerika aanstekelijk enthousiast was over haar Happy Towel. Zó aanstekelijk dat ik ’t heb opgeschreven.

Eindelijk kon ik ’s ochtends douchen

Ik wist niet wat een hamamdoek was totdat mijn collega’s me een Happy Towels hamamdoek gaven. Ik nam de handdoek mee op mijn reis door Zuid-Amerika en heb er geen moment spijt van gehad!

Droog je je af met een echte handdoek of met een eh…?

We gebruiken allemaal geweven stoffen: de zachte handdoek waarmee je je afdroogt, de waterdichte jas die je aantrekt bij slecht weer, of het lange gordijn dat golft in de wind. Allemaal geweven. En soms hebben ze een bijzonder weefpatroon.
 
Maar sinds ik erop let zie ik steeds minder mooie patronen. Ik zie vooral saaie weefpatronen om me heen, zoals de zogeheten platbinding, die is boven-onder-boven-onder geweven.
 
Saai!
 
Maar ja, dit patroon is het snelste en goedkoopste om te weven. Ideaal voor Fast Fashion. In Turkije noemen ze het ‘bez’. Behalve platbinding betekent dit woord ook: dweil. Een toepasselijke benaming.

8 dingen die ze je niet vertellen over katoen

katoendraad met korte vezel

Waarschuwing: nadat je dit hebt gelezen, loop je de kans dat je je kleding beschadigt – gewoon uit nieuwsgierigheid.   (Dat is mij al meerdere keren overkomen.)   Deze blog ‘ontrafelt’ de geheimen van katoengaren. Sinds ik dit allemaal weet, trek ik overal draadjes uit. En nu heb ik overal ladders in mijn kleding. En […]

Hamamdoek wassen? Met deze tips hou je hem mooi

Regelmatig krijg ik vragen over hoe je het beste een hamamdoek wassen kunt. Daarom geef ik 11 praktische tips over hamamdoek wassen, waarmee je ‘m jarenlang mooi houdt.

Tip 1: twaalf uur weken voor eerste gebruik
Het is aan te raden je hamamdoek vóór eerste gebruik twaalf uur te laten weken in koud water. Dat is om de vezels in vorm te laten komen. De vezels hebben ’t tijdens het weven flink te verduren. Alsof ze zware rek-en-strek-oefeningen moeten doen. Door het weken ontspannen ze, en krijgen ze hun absorptiecapaciteit terug. Bovendien voorkom je dat je hamamdoek erg krimpt.

Tip 2: Hamamdoek wassen – temperatuur

Soms fantaseer ik over een écht eigen hamamdoek

Ja ja, ik weet het:

Happy Towels hééft al eigenzinnige kleuren
Ze zijn óók langer dan normaal (ongeveer 210 cm)
Én het materiaal is anders (60 procent bamboe, de rest is katoen)
Maar het dessin is misschien wat gewoontjes: een subtiel weefpatroon. Gewoon klassiek. De reden dat ik dit zeg, is Aydin.

Ik ontmoet Aydin een jaar geleden. Ik weet het nog goed; het is marktdag in Buldan, het dorp van mijn wever. Donderdag is de enige dag dat het dorp bruist.

Eindelijk! De nieuwe collectie is in aantocht

Bijna gaat ’t mis. De vrachtwagen met de nieuwe Happy Towels wordt tegengehouden bij de Nederlandse grens. Een douane-beambte bekijkt de papieren, en beweert dat de vrachtwagen trainingspakken vervoert.

Trainingspakken? Voor Happy Towels??

De wever van Happy Towels (Metin heet hij) heeft maandenlang geweven. Nieuwe kleuren, nieuwe dessins, nieuwe materialen. Als alle hamamdoeken eindelijk af zijn, brengt hij ze naar een transporteur. Die brengt ze naar Nederland.

Hoe schrijf je dat nou: hammamdoek, hamandoek of tóch hamam handdoek?

Dit is niet persé een blog bedoeld voor taalpuristen. Nou ja, misschien toch wel. Dan ben ik er één.

Toen ik pas begon, had ik het over ‘hamam handdoeken’. Mijn website stond vol met die term. Een paar maanden later ontdekte ik dat niemand mijn webwinkeltje bezocht. De enige bezoekers waren ikzelf

en…

(ik durf het bijna niet te zeggen)

Confronterend verhaal – wat vindt de wever zélf van Happy Towels?

Happy Towels zijn het resultaat van een ‘bijzondere’ samenwerking. Tussen de Turkse wever Metin en de Nederlandse Cor.

Natuurlijk bijzonder plezierig voor Cor. Maar eh… hoe is dat voor Metin? In deze video vertelt Metin zijn kant van het verhaal. En daar komt Cor niet zo…

Nou ja, kijk zelf maar.

Spoiler alert
De wever van Happy Towels legt er nauwkeurig de vinger op: bepaalde kanten van Cor’s persoonlijkheid zijn…
eh… hoe zal ik het zeggen…

De moeder van Metin spreekt vrijuit

Het verfprocédé was zó geheim dat we doeken ophingen tegen inkijk. Zo konden de buren niet zien waarvan we de verfstoffen maakten.

De hamamdoeken van Happy Towels worden geweven in een familiebedrijf. Al 100 jaar.

Dat had Metin me zelf verteld.

De laatste keer dat ik de familie bezoek, spreek ik met zijn moeder over vroeger.

Uw opa was met weven begonnen, toch?, open ik het gesprek.