Mijn hamamdoek-reis: van bazaar tot bedrijfsgeschenk

Hammamschaaltje wordt gemaakt door koperslager in Turkije

In een oude bazaar in Turkije, te midden van ambachtelijke koperslagers, vond ik de perfecte hamamschaaltjes. Glimmend brons en mooi bewerkt. Het was een zoektocht voor een speciale bestelling, en elke keer als ik zo’n reis maak, bedenk ik wat een bijzondere avonturen ik beleef.

Mijn telefoon gaat. “Wat is de vraag? Of ik ook aan bedrijven lever?” Mijn antwoord daarop is hartgrondig “ja”. Veel bedrijven zoeken een manier om hun medewerkers te bedanken, en dat doen ze soms met een cadeau dat ze geven voor de zomervakantie of in december. Die waardering, die wens om iets bijzonders te geven, daar hou ik van. Ik vind het mooi om te weten dat Happy Towels een deel van die dankbaarheid mag zijn.

Lichtgewicht leven: de geheime les van elke reis?

Reiziger Salih zit in in gras in XXL hamamdoek gewikkeld met hete koffie

Elke keer als ik thuiskom van vakantie, valt ’t me op hoeveel spullen ik heb. En dat terwijl ik net wekenlang uit een koffer heb geleefd. Zowel fysiek als geestelijk ‘lichtgewicht’ heb gereisd.

Dan realiseer ik me dat je niet veel nodig hebt om te leven, laat staan om gelukkig te zijn. Dit bracht me op een idee.

Wat als ik probeer de eenvoud en vrijheid van vakantie te brengen in mijn dagelijkse leven?

Dus begon ik met wat ik ‘lichtgewicht leven’ noem.

Bij lichtgewicht leven draait het allemaal om minder.

Cadeau voor een backpacker

Cadeau voor backpacker

Op zoek naar een cadeau voor iemand die gaat backpacken? Lees dan verder.

Ik (Cor van Happy Towels) sprak met Evianne, die na haar wereldreis door Zuid-Amerika aanstekelijk enthousiast was over haar Happy Towel. Zó aanstekelijk dat ik ’t heb opgeschreven.

Eindelijk kon ik ’s ochtends douchen

Ik wist niet wat een hamamdoek was totdat mijn collega’s me een Happy Towels hamamdoek gaven. Ik nam de handdoek mee op mijn reis door Zuid-Amerika en heb er geen moment spijt van gehad!

Fijne sauna badjas kiezen? Lees dit eerst

Sauna badjas kiezen - 10 tips voor het kiezen van een geschikte badjas voor de sauna

In de sauna is in het restaurant het dragen van een badjas verplicht. Als je geen misser wil kopen, heb ik hier wat tips.

10 tips voor het kiezen van een geschikte badjas voor de sauna
Wanneer je op zoek bent naar de perfecte badjas voor jouw sauna-ervaring, zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips om de juiste badjas te kiezen voor de sauna.

10 dingen die je moet weten voor een onvergetelijk hamambezoek

uitzicht als je op je rug op de buiksteen ligt1

Vraag een local naar welke hamam locals gaan. Als die het niet weet, vraag het een ander. Vermijd de toeristenhamams, tenzij je een belachelijk dure Disney-variant van de hamam-experience wilt.

De meeste hamams hebben gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen. Of er zijn vaste tijden voor women-only of men-only. Check het even.

Zo ziet een hamam er van binnen uit: hamam-doorsnede: waar komen hamamdoeken vandaan?
Een hamam bestaat uit drie delen. (1) Een grote vierkante ruimte als je binnenkomt, met rustbankjes rond een sierfontein. Boven langs de kant is een galerij met kleine kleedkamers. (2) Achter deze vierkante ruimte zit een tussenruimte met wc’s. (3) In de ruimte helemaal achterin is waar je wezen moet: de grote ronde stoomruimte met verwarmd ligplateau en marmeren wasbakken langs de muur. Deze ruimte is overkoepeld, zodat het warm blijft in de winter en niet ondragelijk heet wordt in de zomer.

6 tips voor reizen met alleen handbagage

propvolle koffer geen hamamdoek

Jarenlang ging ik op vakantie met een zware koffer. Dat heeft nadelen. Tegenwoordig moet je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen bijbetalen voor ruimbagage. Heen én terug.

En is het vliegtuig eindelijk geland, dan moet je bij de bagageband eindeloos op je koffer wachten. Soms wel een uur. Dat uur gaat af van je kostbare vakantietijd.

En op de terugweg sta je een uur láter onder je eigen douche.