Buldan, het dorp van de hamamdoeken

[columns][span6]

[/span6][span6]Dit is Buldan. Zo’n typisch Turks dorp met gele, witte en rode huizen.
 
In elke straat hoor je het geklepper van spoelen die heen en weer schieten in weefgetouwen. Klap! Klap! Klap! Vrouwen kletsen en lachen terwijl ze met de hand kwastjes maken van afgeknipte scheringdraden.
 
In Buldan weven ze hamamdoeken. Óók die van Happy Towels. De familie van onze wever, Metin, doet dat al generaties lang. Op dezelfde weefgetouwen als waarop vader en opa werkten.
 
Sinds kort heeft het bedrijfje een paar automatische weefmachines. Het is even wennen, maar ze weven véél sneller. Zo kan Metin de groeiende vraag beter aan. Want die komt allang niet meer alleen uit Istanbul, maar ook uit Griekenland en Italië.
 
Én van een kleine webwinkel in Nederland.
 
[/span6][/columns]  

 

mijn verhaal: van Turkse liefde naar biologische handdoeken

[columns] [span6] Mijn interesse in Turkije begon toen ik daar voor het eerst op vakantie ging. Na mijn zoveelste reis door dit land, besloot ik de taal te leren. Verliefd op het land én een vrouw, besloot ik er te gaan wonen. De liefde voor de Turkse vrouw hield geen stand, maar die voor het land wel.
 
Intussen woon ik weer in Nederland, maar ik bezoek Turkije zo vaak als ik kan. Omdat ik zo geniet van het land en zijn mensen, wil ik graag wat terug doen. In het bijzonder voor een wever van traditionele hamamdoeken, die ik enkele jaren geleden ontmoette. Hij heet Metin, spreekt geen woord over de grens, maar is altijd opgewekt en een echte vakman.
 
fairtrade handdoeken gemaakt door Wever Metin
 
Samen met Metin probeer ik de hamamdoeken door te ontwikkelen zodat ze beter aansluiten bij de Nederlandse smaak en kwaliteit. Vorig jaar begonnen we te experimenteren met bamboevezels. Tot voor kort maakte hij alleen hamamdoeken van 100% katoen. Op mijn verzoek mengt hij garen van bamboevezels erdoor.
 
Bamboevezels hebben veel voordelen. Het maakt de hamamdoeken veel zachter, en het vergroot ook het absorptievermogen.
 
[/span6][span6] fairtrade handdoeken blauw met weefgetouw
 
Daarnaast maakt Metin de hamamdoeken langer dan vroeger. Een lengte van twee meter maakt de handdoeken beter geschikt voor Nederlanders, die gemiddeld langer zijn dan Turken.
 
En dit jaar kwam de volgende stap: Metin gebruikt biologisch katoen. Jeej!
 
Metin is derde generatie handdoekwever. Hij en zijn twee broers hebben het vak geleerd van hun vader, moeder en opa. Ook hun vrouwen zijn nauw bij het bedrijf betrokken.
 

Samen met Metin probeer ik traditionele hamamdoeken verder te ontwikkelen zodat ze handiger, mooier en milieuvriendelijker zijn. Metin maakt ze langer, zachter en duurzamer dan vroeger.

 
Meer weten over Happy Towels? Lees dan fairtrade handdoeken van Happy Towels in de media. Of lees de tegendraadse hamamdoeken-blog.
 
[/span6][/columns]

 

Toon alle hamamdoeken Ervaringen winkelmandje